25 jaar Tomb Raider: expositie in Storyworld-museum

Deel dit artikel

,

De iconische gamereeks Tomb Raider bestaat dit jaar 25 jaar. Het Groningse museum Storyworld viert dit jubileum met de expositie "The World of Lara Croft" die volgende week van start gaat.

Storyworld noemt zichzelf “het jongste, stoerste én leukste museum van Nederland over strips, animatie en games”.  Het viert de 25ste verjaardag van Tomb Raider met een expositie genaamd; "The World of Lara Croft." Deze loopt van 22 december 2021 tot en met 6 maart 2022. 

PlayStation-hit
De eerste Tom Raider-adventure game kwam in 1996 uit op de PlayStation, Sega Return en de personal computer. De game wordt echter het meest geassocieerd met de PlayStation, omdat hij voor dit platform het meest is verkocht en staat voor een revolutie in de gaming geschiedenis: het 3D-tijdperk. Een ander beroemd PlayStation-spel uit dit tijdperk is bijvoorbeeld Crash Bandicoot. Hierbij was de Sony PlayStation de meest verkochte game-console, deels dus dankzij het succes van Tomb Raider.

 lara croft classic c crystal dynamics s1024x1024 q60

Het hoofdpersonage van Tomb Raider, Lara Croft, bracht een grote verandering in het gaming-landschap. Ze was een van de eerste vrouwelijke hoofdpersonages in de geschiedenis van de gaming en was met haar skills en slimheid een rolmodel. Maar vanwege haar schaarse kleding en cupmaat was Lara Croft ook behoorlijk controversieel en zowel het mikpunt van bewondering als kritiek. Vandaar haar iconische status en relevantie na inmiddels 25 jaar. 

Naast games zijn er al meerdere Tomb Raider-films geweest, twee films met Angelina Jolie in de hoofdrol en een in 2018 met Alicia Vikander (beiden Oscarwinnaars) als Lara Croft. Van de laatste film is nu een vervolg in de maak. Ook was er van 1999 tot 2005 een stripreeks van Tomb Raider die maandelijks werd uitgebracht.

Reboot
De Tomb Raider-reeks blijkt ook nog lang niet uitgespeeld, de spellen kregen in 2013 een reboot met een spel simpelweg genaamd Tomb Raider. Deze versie kreeg het voor elkaar om nieuw leven te blazen in de reeks en sindsdien zijn fans alleen maar enthousiaster geworden. Deze reboot kreeg twee vervolgen, waarvan de laatste, Shadow of the Tomb Raider, pas in 2018 is uitgekomen en met succes is ontvangen door zowel fans als critici. Komend jaar worden zowel een vervolg op de film uit 2018 als een nieuwe animatieserie op Netflix uitgebracht. Hoewel er momenteel nog weinig bekend is over het vervolg op Shadow of the Tomb Raider mogen we ervan uitgaan dat deze geschikt zal zijn voor de nieuwste generatie game-consoles.

tomb raider 3838414 1920

In de tentoonstelling The World of Lara Croft in Storyworld ontdek je alles over het succes van Tomb Raider. Kijk voor info en openingstijden op storyworld.nl/nl/storyworld-spotlight/the-world-of-lara-croft

(Beelden (c) Crystal Dynamics)

Interessegroep-codes

AF Artificiele intelligentie
AN Android
AP Apple
BE Beleggen
CP Commodore
CU CompUsers
DD 3D
DM FotoVideo
DO Domotica-IoT
DR Drones
FO Forth
FS Flightsimulator
GA Games
GE Genealogie
HN Hobbynet
MO Modelbaanautomatisering
MX MSX
OP Opensource
OS eCS
PR Programmeren
RB Robotica
RT Retro
SR SeniorenAcademie
TB Testbank
TS Trainsim
WI Windows

Wat zijn interessegroepen?
Je kunt je als lid aanmelden bij één of meer van de vele Interessegroepen. Elk van deze groepen houdt zich bezig met een specifiek onderwerp, zoals Apple, opensource, 3D of drones.

Er worden regelmatig bijeenkomsten en cursussen georganiseerd en daarnaast wordt er online informatie aangeboden via websites en nieuwsbrieven.

 

Lid worden van Interessegroepen
Als HCC-lid kun je lid worden van zoveel Interessegroepen als je wilt. Bij meer dan één Interessegroep zijn hier wel kosten aan verbonden.

Log in op mijnhcc.nl en klik op de tab 'Mijn groeperingen', hier zie je de verschillende Interessegroepen in een overzicht en kun je voor de gewenste groep(en) aan- of afmelden.

Als HCC-lid krijg je € 2.80 per jaar korting op de contributie van je eerste Interessegroep. Het lidmaatschap van een extra Interessegroep kost per jaar. Voor de Interessegroep Genealogie geldt een afwijkend tarief van € 11.00 per jaar.

Word je gedurende het lidmaatschapsjaar lid van een Interessegroep, dan ontvang je hier geen factuur van. Dit wordt op de eerstvolgende factuur in rekening gebracht.

 

Afmelden van Interessegroepen
Ook afmelden voor een Interessegroep kan via bovenstaande route. Je kunt je altijd afmelden van een Interessegroep. Maar houd er rekening mee dat het lidmaatschap van een Interessegroep gelijk loopt aan dat van je generieke lidmaatschap van HCC en pas wordt opgezegd per de eerstvolgende vernieuwingsdatum van je lidmaatschap.

Regio-codes

019 ALM Almere
001 AMS Amsterdam
014 APD Apeldoorn
999 BTL Buitenland
018 FRY Fryslân
017 GRN Groningen
027 YSS IJssellanden
021 KEN Kennemerland
009 MBR Midden Brabant
012 MZL Midden Zuid Limburg
025 NEN Noordoost-Brabant en Nijmegen
010 NLI Noord Limburg
020 NWE Noordwest
015 TWN Twente
006 UTR Utrecht
029 VLA Vlaanderen
008 WBR West Brabant
028 ZDR Zuid-Drenthe
030 ZHL Zuid-Holland
007 ZLD Zeeland
011 ZOB Zuidoost-Brabant

Wat zijn regio's?

Als HCC-lid word je automatisch ingedeeld in een Regio. Hier worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd over allerlei onderwerpen, regelmatig in samenwerking met de Interessegroepen van HCC.

Let op: vanwege coronamaatregelen kunnen de activiteiten van regio’s afwijken van de beschrijvingen op deze pagina. Kijk op hun eigen website voor de meest actuele informatie.

Wat is mijn regio?
Op je lidmaatschapspas staat een drieletterige code vermeld, deze code correspondeert met de regio waar je bent ingedeeld. De 3 cijferige code per regio wordt binnen HCC gebruikt. Zie onderstaand overzicht:

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!

Aanmelden