HCC!ecs gebruikersdag

Zaterdag 30 september 10:00 tot 17:00

Georganiseerd door:

Cultureel Centrum De Schalm
Oranjelaan 10
3454 BT De Meern

Tijdens onze gebruikersdag op 30 september 2023 in de Meern gaan we ook kijken naar de nieuwe versie van ArcaOS 5.1.0. Met deze nieuwe versie van OS/2 kan op veel moderne PC's ArcaOS wel draaien, wat met ArcaOS versie 5.0.x nog niet mogelijk was. Nu zijn PC's met UEFI firmware ondersteunt en heb je niet meer een PC nodig met een BIOS.

OS/2 was van origine afhankelijk van een BIOS. Dit zat in de eerste PC's van IBM. PC's tot Windows 7 starten nog op met de BIOS. De UEFI firmware is al jaren in ontwikkeling. Maar in OS/2 is deze afhankelijkheid van de BIOS gebleven, tot de komst van ArcaOS 5.1.0. die UEFI ondersteunt. Er zijn nu veel PC's waar geen klassiek BIOS ondersteuning meer in zit.

Het eerste wat in ArcaOS 5.1.0 in UEFI mode is veranderd is hoe OS/2 opstart. Dit gaat op een totaal andere manier onder UEFI en hier is een UEFI loader voor geschreven.

Ook de video afhandeling op oude VGA Hardware moest voor OS/2 en DOS en Windows 3.1 sessies worden veranderd. Dit werkt ook allemaal in ArcaOS 5.1.0. Er is domweg geen oude VGA hardware en VGA BIOS meer aanwezig op moderne machines.

Bovenstaand is een korte samenvatting. Voor een kijkje onder de motorkap, kom gezellig bij ons op de koffie tijdens onze gebruikersdag.Neem gerust je computer en laptop mee.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!

Aanmelden