Banner fotowedstrijd scheurkalender

Wat is de Tor-browser en wat kun je ermee?

Tor is ontwikkeld om anonieme communicatie op het internet gemakkelijker te maken. Het is bedoeld om te voorkomen dat anderen kunnen achterhalen wat de herkomst en bestemming van berichten is.

De naam Tor is afgeleid van The Onion Router en gebaseerd op de techniek onion routing, die oorspronkelijk is ontwikkeld voor de Amerkiaanse marine. Tor werkt met verschillende lagen van encryptie, net zoals een ui verschillende lagen heeft.

Het Tor-netwerk verbergt je identiteit door je internetverkeer om te leiden over verschillende Tor-servers (of ‘nodes’). Je internetverkeer wordt bij iedere nieuwe node versleuteld, zodat het niet naar jou kan worden herleid. Iedereen die de data probeert te volgen, ziet alleen verkeer afkomstig van willekeurige knooppunten op het Tor-netwerk. Door je internetverkeer door zo’n netwerk te sturen, is niet te achterhalen wat jouw IP-adres en identiteit is. Zo kun je anoniem surfen.

Tor is ook nodig om op het dark web te komen. Dat dark web heeft een duister imago, maar naast discutabele websites, zoals illegale marktplaatsen voor wapens, drugs of gestolen wachtwoorden, is er ook veel goede en nuttige materie te vinden. Het wordt veel gebruikt door journalisten en politieke activisten die zich kritisch uiten tegenover een dictatoriale overheid. Ook klokkenluiders zoals Edward Snowden en websites als WikiLeaks maken gebruik van Tor.

Censuurbeperkingen en geografische blokkades kunnen dus met Tor omzeild worden. Maar je kun er ook websites op hosten die vervolgens alleen toegankelijk zijn voor andere Tor-gebruikers en dus niet gevonden kunnen worden door gebruikers van ‘gewone’ browsers zoals Chrome of Firefox.

Om toegang te krijgen tot het Tor-netwerk, hoef je alleen de Tor-browser te downloaden. Alles wat je binnen die browser doet, gaat automatisch via het Tor-netwerk. Je hoeft verder geen bestanden te installeren of instellingen te veranderen: met de Tor-browser kun je gelijk aan de slag.

Een nadeel is wel de vertraging. Omdat je gegevens langs een heleboel nodes omgeleid worden om alle data te kunnen anonimiseren, gaat het browsen vaak een stuk trager dan je gewend bent.

Je kunt de Tor-browser downloaden en op www.VPN-gids.nl een handige installatiehandleiding raadplegen.

Meer interessante informatie over het dark web (ook wel darknet of deepnet) lees je in het artikel Darknet uit PC-Active 289 (pdf)

Bekijk ook een video met uitleg

 

 

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden