Banner fotowedstrijd scheurkalender

Waarom is de donkere modus zo populair?

Het wisselen tussen een lichte achtergrond op je scherm en een donkere is op het moment de rage. Zo zijn er al veel apps, programma’s en websites die deze optie bieden, zoals de NOS-app en Instagram. Waarom zou je een donker thema willen?

Het afgelopen jaar zijn er veel apps en programma’s bijgekomen die een optionele donkere modus ondersteunen. Apps zoals die van de NOS, Google Calendar en Twitter hebben deze mogelijkheid al. Ook de nieuwste besturingssystemen Android 10 en iOS 13 geven je de mogelijkheid om het scherm van je telefoon te verduisteren. Nou willen we natuurlijk weten wat de voordelen hiervan zijn.

Vermoeide ogen
We hebben het allemaal wel eens gehoord of verteld: te veel naar een scherm kijken beschadigt onze ogen. De ogen kunnen ook minder goed tegen een te licht of fel scherm. Ze raken daardoor extreem vermoeid. De donkere modus vermindert dit effect in hoge mate. We kunnen nu langer naar ons scherm kijken zonder dat onze ogen moe worden en beschadigd raken.

Batterij
Misschien denk je er niet actief over na, maar als je het hoort, is het wel logisch: het gebruik van een fel scherm vraagt meer van de batterij dan het gebruik van een donker scherm. Als je scherm minder fel is, gaat je batterij dus langer mee en duurt het langer voordat de telefoon weer opgeladen moet worden.

Slaap
Velen van ons hebben de slechte gewoonte om nog even op onze smartphone te zitten terwijl we al in bed liggen. Nou is bekend dat het felle licht van de smartphone ons slaapritme kan verstoren.. Het heldere licht doet ons brein denken dat het dag is en dat we wakker moeten zijn. Het donkere thema van programma’s doet dat veel minder.

Maar misschien wel de belangrijkste reden om een donkere achtergrond te kiezen, is dat het er best mooi uitziet. De witte tekst op een zwarte achtergrond ziet er net wat gelikter uit en kan de verandering waard zijn.

NOS
Velen hebben de NOS-app op hun telefoon. Als je daar een donker thema wilt proberen, doe je het volgende:
1. Ga in de app naar Meer rechtsonder, en klik hierop.
2. Scrol naar beneden en klik op Instellingen en info.
3. Nu zie je Weergave en hieronder Donker thema. Klik op de knop daarnaast om de app om te schakelen.
Probeer het uit, misschien vind je het wel leuk. Er zijn nog veel meer apps, programma’s en websites die een donker thema ondersteunen.

 

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden