Office 365 wordt Microsoft 365: wat verandert er allemaal?

Microsoft heeft drastische veranderingen aangekondigd: Teams wordt behalve een zakelijke ook een consumententoepassing en Office 365 maakt plaats voor een uitgebreid Microsoft 365-pakket met diverse abonnementen. Op 21 april moet deze lancering een feit zijn. We zetten de veranderingen op een rij.

Op 30 maart kondigde Microsoft aan dat het bedrijf op een nieuwe manier belangrijke toepassingen zoals Word en Outlook aan de man gaat brengen. Volgens het bedrijf lopen werk en privéleven tegenwoordig zo door elkaar heen, dat het niet meer zinnig is om dat onderscheid te maken. Ook voor zakelijke klanten verandert er een hoop, maar wij richten ons hier op de particuliere gebruiker.

Office 365 verdwijnt
Microsoft Office is al sinds mensenheugenis (dat wil zeggen: sinds 1989) een begrip als kantoorsoftwarepakket voor Windows-computers en later ook Mac. Het pakket bevat de meest gebruikte programma’s voor tekstbewerking (Word), berekeningen (Excel), presentatie (PowerPoint) en e-mail/agenda (Outlook). Geschat wordt dat meer dan een miljard mensen met Office werken en allang niet meer alleen kantoormedewerkers. En ook allang niet meer alleen op computers: Office is er ook in een webversie en mobiel voor Android en iOS.

Office wordt nu nog voor consumenten aangeboden als aankooppakket en in abonnementsvorm. Vanaf 21 april a.s. kunnen consumenten onder de noemer Microsoft 365 dezelfde programma’s gebruiken in een gekochte versie of in een persoonlijk of een gezinsabonnement. De prijzen blijven hetzelfde als nu bij Office:

- Aankoop voor thuisgebruik en studenten: € 149,- (alleen Word, Excel en PowerPoint)
- Microsoft 365 Personal, voor 1 persoon: € 69,- per jaar of € 7,- per maand
- Microsoft 365 Family voor maximaal 6 personen: € 99,- per jaar of € 10,- per maand

Bij de abonnementen zitten ook Publisher en Access in het pakket, maar alleen op de pc. Bovendien krijg je bij het abonnement per persoon 1 Terabyte opslagruimte op OneDrive en 60 minuten Skype-tegoed.

Kunstmatige intelligentie
Microsoft gaat kunstmatige intelligentie integreren in zijn 365-softwarepakket. Zo is Editor een toepassing die je helpt om je teksten te verbeteren met meer dan alleen spelling en grammatica. Er zitten functies in om zinnen te verbeteren, maar ook om te checken of je niet (on)bewust teksten van internet plagieert. Editor komt er in eerste instantie in twintig talen waaronder Nederlands en heeft ook een Edge en Chrome-plugin. PowerPoint krijgt een presentatie-coach die je tijdens het oefenen helpt minder monotoon te praten en die fouten uit je gesproken teksten haalt.

Microsoft Teams krijgt een consumentenversie
De opvallendste verandering is toch wel dat Microsoft Teams ook beschikbaar komt voor consumenten. Teams is al een van de snelst groeiende producten van Microsoft voor bedrijven, met volgens het bedrijf 44 miljoen zakelijke gebruikers. Het programma is bedoeld om bedrijven - en in deze coronatijd vooral ook scholen - beter te laten samenwerken. Medewerkers kunnen in MS Teams chatten, videovergaderen en bestanden delen.
Microsoft heeft Teams al gratis beschikbaar gemaakt voor particuliere Office 365-gebruikers. Binnen een proefperiode kunnen consumenten ook Premium-functies als videobellen gebruiken. Nu wordt MS Teams voor consumenten verder uitgerold en is het de bedoeling dat zij dit programma gaan gebruiken om het gezinsleven te 'faciliteren'. Ook vriendengroepen, sportclubs en dergelijke kunnen Teams aanmaken om met elkaar te chatten, foto’s en locaties te delen en afspraken te maken. Een soort totaalervaring dus.

Microsoft is nog bezig met de ontwikkeling van een mobiele app voor Teams, waar al deze nieuwe functies in moeten zitten. Tot die tijd verwijst het bedrijf consumenten voor videogesprekken door naar Skype.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden