Banner fotowedstrijd scheurkalender

Netflix, Disney+, HBO Go, Amazon Prime Video? Hoe kies je de juiste?

Je hebt het vast wel voorbij zien komen, de nieuwe video-streamingdienst van Disney: Disney+. Nog een streamingdienst? Welke moet je kiezen?

Niet alle streamingdiensten die je voorbij ziet komen, zijn op het moment al beschikbaar in Nederland, maar het zijn er al wel veel. Daarbij word het voor het eind van het jaar alleen maar meer. We zetten ze hier op een rijtje:

Disney+ is de nieuwste streamingdienst en is zich op het moment intensief aan het promoten. Disney wil graag dat je een account aanmaakt en vergemakkelijkt dat door je ‘gratis’ gebruik te laten maken van de service tot 12 november. Dan gaat de dienst officieel van start. Als je een Disney+ account aanmaakt, moet je wel meteen je bankgegevens invullen en één eurocent aan Disney betalen. Hiermee controleren ze of je bankrekening wel klopt, zodat je meteen vanaf 12 november de prijs van € 6,99 per maand kunt gaan betalen. Met een al bekend aanbod van Disney, Marvel en Star Wars producties maakt Disney+ een goed begin om kijkers te trekken. Bovendien is al bekend dat Disney alle eigen producten het liefst alleen op hun streamingdienst wil zien. Nu kunnen tv-zenders nog de films van Star Wars en Marvel tonen vanwege (langlopende) contracten, maar in de toekomst zullen deze waarschijnlijk alleen nog bij Disney+ te zien zijn.

Netflix is de service die het populairst en meest bekend is bij de consumenten. Qua aanbod is Netflix nog steeds de koning, maar stilletjes verdwijnt wel veel van dit aanbod. Een van de series die op het moment nog te zien is op Netflix maar binnenkort gaat verdwijnen, is de populaire serie Friends. Netflix compenseert deze verschraling aan aanbod door eigen series te maken zoals Stranger Things en Disenchantment. Voor Netflix betaal je minimaal € 7,99 per maand, maar het merendeel van huishoudens betaalt € 10,99 per maand om te genieten van full-HD-kwaliteit en de mogelijkheid om Netflix op maximaal twee schermen tegelijk te kijken. Voor € 13,99 per maand krijg je het duurste abonnement. Voor die prijs kun je tv kijken in Ultra HD, oftewel 4K, en op 4 schermen tegelijk. Bovendien delen veel Netflix-abonnees hun account met andere gebruikers, zodat ieder bijvoorbeeld maar de helft van het abonnementsgeld betaalt.

Amazon Prime Video is een ander alternatief en behalve toegang tot de eigen Amazon Original series zoals Good Omens en The Boys, biedt Prime ook toegang tot bekende series en films zoals The Godfather en Seinfeld. Je ziet ook veel series waarvan alleen maar een paar seizoenen beschikbaar zijn, zoals seizoen 6 van House en seizoen 2 van Avatar: The Last Airbender. Voor dit aanbod betaal je wel aanzienlijk minder dan Netflix en Disney+, namelijk € 5,99 per maand en dan kun je meteen op drie apparaten tegelijk gebruikmaken van het aanbod.

Apple TV+ komt vanaf 1 november 2019 naar Nederland. Met een prijs van € 4,99 per maand is het een van de goedkopere diensten. Qua aanbod zijn er (nog) geen bekende series en films aangekondigd. In plaats daarvan wil Apple TV+ met bekende acteurs, regisseurs of karakters kijkers naar hun dienst lokken, zoals een serie van Steven Spielberg genaamd Amazing Stories en een spin-off van Sesamstraat waarin Pino kinderen leert coderen.

HBO GO is vooral bekend van Game of Thrones en nu de serie is afgelopen, probeert HBO hun abonnees vast te houden met nieuwe series zoals Chernobyl en Silicon Valley. De service is op het moment voornamelijk te zien via Ziggo on Demand dat bij een Ziggo Alles-in-1 pakket inbegrepen zit. Anders kost het € 11,95 per maand. Andere streamingdiensten, zoals Apple TV+, willen HBO GO ook aanbieden in hun eigen service.

NLZiet is een Nederlandse streamingdienst uit die programma’s bundelt en aanbiedt uit het merendeel van de Nederlandse zenders, zoals De Wereld Draait Door en Goede Tijden Slechte Tijden. Voor dit aanbod betaal je € 7,95 per maand en de eerste maand is gratis. Voor deze prijs heb je ook toegang tot NPO Start Plus, dat hieronder beschreven wordt.

NPO Start is een dienst die net als NLZiet voornamelijk Nederlandse programma’s aanbiedt, zoals Pauw en Spoorloos, maar ook series uit Groot-Brittannië als Victoria en A Very English Scandal. NPO Start is gratis, maar voor een grotere variatie aan programma’s en de mogelijkheid om deze programma’s in full-HD te ontvangen, kun je NPO Start Plus aanschaffen voor € 2,95 per maand. Dit abonnement is ook beschikbaar voor mensen die betalen voor NLZiet.

Videoland on Demand is de laatste service die we hier bespreken. Vroeger was Videoland een videotheek, maar met de komst van digitale media is Videotheek nu een streamingdienst. Deze dienst heeft zowel Nederlandse series en films zoals Baantjer: Het Begin en Mocro Maffia, als internationale titels zoals Scrubs en Tell me a Story. Deze dienst is te krijgen voor € 8,99 per maand met een proefperiode van 14 dagen.

Als je van al deze diensten gebruik wilt maken, dan ben je dus al meer dan € 40,- per maand kwijt. Het is dus zeker zinvol om keuzes te maken tussen welke diensten je wel en niet wilt aanschaffen. Wie van Nederlandse producties houdt, schaft een of meer Nederlandse diensten aan en voor de mensen die van klassieke Disney-films houden, is Disney+ binnenkort de definitieve optie. Daarbij hebben alle diensten een selectie aan originals die exclusief van die individuele streamingdienst zijn en waarmee ze hopen loyaliteit van hun klanten te verdienen.

Daarbij weten deze diensten maar al te goed dat nostalgie voor oude series zoals Friends en Seinfeld goud waard is. Al deze series zijn gewenst bij streamingdiensten en ze creëren loyaliteit onder de consumenten. Dit maakt Disney+ ook zo’n geduchte tegenstander voor Netflix, omdat Disney vol zit met nostalgie: de klassieke Disney-films, de Star Wars-films en elf jaar aan Marvel-films. Disney weet precies hoe ze hierop moeten inhaken met Star Wars’ The Mandalorian en Marvel-series zoals Loki en She-Hulk.