Navigatie op de fiets, met een tablet?

Er zijn tegenwoordig veel meer mogelijkheden voor navigatie dan routekaarten of zelfs de bekende TomTom. Heel handig natuurlijk maar kun je die mogelijkheden ook gebruiken als je gaat fietsen? En heb je dan echt een smartphone nodig of lukt het ook met een tablet?

Het korte antwoord is ja, dat kan ook met een tablet. Er zijn immers legio apps die je de mogelijkheid bieden kaarten en routes online, maar ook offline te gebruiken op zowel je smartphone als je tablet. Als je niet alleen een digitale routekaart wilt  hebben maar ook locatiebepaling wilt gebruiken, moet je wel beschikken over GPS. Gelukkig hebben de meeste tablets tegenwoordig een GPS-sensor.

Maar wat als je tablet dit nu niet heeft?
Dan zijn er twee mogelijkheden. Of je gebruikt een kaarten/route-app op de ouderwetse manier, als een echte kaart dus. Voordeel dan is wel dat je je route al uitgestippeld voor je neus hebt en er zelfs op kunt inzoomen. Dat scheelt wel steeds even zoeken welk weggetje je ook weer uitgezocht had. Maar dat is natuurlijk niet ideaal. Je kunt er dan je smartphone naast gebruiken, voor de GPS. Dan zou je bijvoorbeeld de route zowel op je telefoon als op je tablet bij de hand moeten houden en aan de hand van je mobiel je positie bepalen. Ook niet echt ideaal dus. En als terzijde, een tablet met 4g (of 3g) heeft nog een extra voordeel aangezien er natuurlijk niet overal (goede) wifi is. Je kunt er ook een GPS-tracker naast gebruiken, die je eventueel via bluetooth verbindt met je tablet.

Kortom, als je tablet geen GPS heeft, is het eigenlijk nauwelijks handiger dan een ouderwetse kaart, behalve dan dat je de niet naar de winkel hoeft om de juiste kaart aan te schaffen.

Klemvast
Als je een tablet wilt gebruiken voor navigatie op de fiets is er nog een probleempje. Hoe zet je het ding een beetje handig en stevig vast?
Daar is een oplossing voor in de vorm van de tablethouder. Je dient er wel een paar tientjes voor neer te tellen, maar dan kun je je tablet veilig meenemen. Let wel op het formaat, veel van dergelijke houders zijn bedoeld voor smartphones, waar ook kleinere tablets in passen. Ook is het verstandig de degelijkheid kritisch te bekijken. Lees indien mogelijk ook altijd verschillende gebruikersbeoordelingen.

>> PC-Active columnist Herbert Blankesteijn is niet zo tevreden over de prestaties van sommige kaartenapps

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden