Actie banner

Mijn laptop start niet meer op. Ik krijg de melding: No bootable image found

Ik heb een laptop die niet meer in Windows 11 kan komen. Bij het opstarten krijg ik de melding “...No bootable image found...” te zien. Is dit probleem op te lossen?
Hans van D.

Die melding wordt door het BIOS gegeven. Dat BIOS probeert vanaf een opslagapparaat te booten en dat lukt kennelijk niet. Dat wil zeggen: op geen van de in de BIOS-bootvolgorde ingestelde opslagapparaten is een op te starten besturingssysteem te vinden. Dat kan diverse oorzaken hebben, waarvan (1) een verkeerd ingestelde BIOS-bootvolgorde verreweg het meest eenvoudig is te corrigeren.

Ga daarvoor naar de BIOS-setup en kijk bij de Boot-opties naar de zogeheten Boot Order of Boot Sequence (afbeelding 1). Als je dan de – primaire – harde schijf naar de bovenste plek van die lijst manoeuvreert, dan is je probleem mogelijk al opgelost. Wees sowieso voorzichtig met het booten van usb, want je weet tenslotte maar nooit wat er op een usb-stick staat; en al helemaal niet als die usb-stick van iemand ander is...

Vraag 10118 afbeelding 1

Afbeelding 1: Op een plek als deze in de BIOS-setup is de BIOS-bootvolgorde te corrigeren

Als de BIOS-setup in orde lijkt te zijn, dan kun je (2) alle ingestoken usb-apparaten eens verwijderen, want ook daardoor kan het misgaan. Als het doorstarten van Windows 11 zonder usb-apparaten wel lukt, dan kun je in de BIOS-setup een optie als Boot From USB op Disabled zetten.

En dan hebben we nog (3) de meest vervelende situatie: “Windows 11 is kapot gegaan!” Welnu, daarvoor zul je een usb-stick moeten maken met daarop de Windows 11-installatieprocedure. Je kunt daarvoor terecht op deze plek: www.microsoft.com/nl-nl/software-download/windows11. Je gaat vanaf die usb-stick booten, waarna je aangeeft dat je Windows 11 wilt repareren. Dus: geen nieuwe installatie, maar een reparatie! En dan komt alles weer helemaal goed. Dat wil zeggen, als de HDD/SSD niet hardwarematig is beschadigd...

Vraag 10118 afbeelding 2

Afbeelding 2: Een Windows 11-installatieprocedure is eenvoudig te downloaden en op usb-stick te zetten

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden