Banner fotowedstrijd scheurkalender

Hoe zorg ik dat anderen mijn niet-standaard lettertype goed kunnen lezen?

Het gebeurt weleens, je stuurt of ontvangt een (Word)document dat er vreemd uitziet of niet leesbaar is. Dat kan dan zomaar zijn omdat er een lettertype is gebruikt dat niet op het systeem van de ontvanger aanwezig is. Hoe zorg je nou dat iemand jouw mooi opgemaakte document in het juiste lettertype kan lezen?

Je kunt natuurlijk vragen aan mensen om jouw favoriete lettertype ook te downloaden. Er zullen dan heus een paar mensen zijn die dat voor je willen doen, maar echt ideaal is het niet. Gelukkig heeft Word hiervoor een optie, die helaas wel vrij goed is verstopt.

In Word 2016 vind je die als volgt: open het menu Bestand dat je linksboven ziet, kies dan helemaal onderaan Opties en klik vervolgens in het linkermenu op Opslaan. Onderaan zie je in het grijze balkje Kwaliteit behouden bij het delen van dit document en de naam van het document dat je op dat moment aan het maken of bewerken bent. Als je voor al je documenten de lettertypes wilt insluiten, kies je hier Alle nieuwe documenten. Hieronder moet je dan een vinkje zetten bij Lettertypen in het bestand insluiten.

lettertype

Houd er rekening mee dat de bestandsgrootte van je document hierdoor met een paar honderd KB per lettertype toeneemt. Wil je dat een beetje beperken, dan kun je Geen algemene systeemlettertypen insluiten aanvinken, aangezien die bij je ontvangers waarschijnlijk ook wel geïnstalleerd zullen zijn. Ook kun je nog Alleen in het document gebruikte tekens insluiten aanvinken.

Let op: ook op lettertypes zitten meestal copyrights. Maar je kunt veel webfonts (Google Fonts) wel auteursrechtenvrij gebruiken en op de site www.DaFont.com vind je een heleboel gratis lettertypes.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden