Actie banner

5 redenen om je website regelmatig te updaten

Zo, je bent lekker bezig geweest en je website staat. Je hebt er nu geen omkijken meer naar. Toch? Niet helemaal waar. Er zijn 5 redenen om regelmatig je site en plugins bij te werken en zo je website goed te onderhouden.

Je hebt een mooie domeinnaam gekocht, een CMS uitgezicht en je website gevuld met interessante content en alles draait naar wens. Dan is het nu tijd om eens goed te kijken waarom en hoe je je site het best onderhoudt

1. Beveiliging
Om maar met het belangrijkste beginnen. Jouw CMS (WordPress, Joomla, etc) krijgt regelmatig een update van de makers. Soms gaat het om hele nieuwe functionaliteit, zoals bij WordPress 5.0, waar een hele nieuwe manier van pagina’s opmaken in zit (‘Gutenberg’, zie ook PC-Active 304 en 305). Maar veel vaker gaat het om kleine updates, waarin vooral aandacht is voor de beveiliging van het systeem. Want hoe populairder een CMS is, hoe aantrekkelijker het ook voor hackers is. Zorg er dus voor dat je altijd de laatste versie van je CMS-software geinstalleerd hebt, zeker in het geval van het zeer populaire WordPress.

Ook de plugins (in Joomla: extensions) die je hebt geïnstalleerd, krijgen regelmatig updates. Bijvoorbeeld omdat ze niet (goed) werken met een nieuwere versie van het CMS of omdat er beveiligingslekken in kunnen zitten. Zorg er dus voor dat ze up-to-date zijn.

Er is nog een derde component waaruit je website samen met het CMS en de plugins is opgebouwd. Dat is het template op basis waarvan jij je website hebt gebouwd. Ook hierin zit code verwerkt, die gehackt kan worden en die dus goed beveiligd moet worden. Dat doe je door altijd de nieuwste versie van een template te gebruiken.

2. De nieuwste standaarden
Internet verandert in een hoog tempo. Waar een paar jaar geleden ‘Flash’ nog heel gebruikelijk was, kom je dat nu nauwelijks nog tegen. Zo zijn er meer standaarden die worden vernieuwd of zelfs helemaal vervangen door iets anders. Door op tijd je website te updaten, zorg je ervoor dat je altijd klaar bent voor zulke veranderingen.

3. Nieuwe functionaliteit
Ook de functionaliteit van CMS-en verandert natuurlijk. De editor van WordPress 5 is daarvan een goed voorbeeld. Je werkt daarme met verschillende soorten blokken op je pagina, wat het eenvoudiger maakt om een fraai uitziende website te maken. En daarvan kun je alleen profiteren als je op tijd de nieuwste versie van je CMS installeert.

4. Goed gevonden worden
Als je het belangrijk vindt dat bezoekers je website weten te vinden, dan is het up-to-date houden van je systeem een must. Updates van CMS-software, plugins en templates hebben voorzieningen die je helpen om je site zoekmachinevriendelijk te houden. Dat geldt met name voor nieuwere templates. Ziet jouw site er bijvoorbeeld nog steeds heel klein uit op een mobiele telefoon? Tijd voor een update waarbij je een template gebruikt dat er ook op mobiele telefoons goed uitziet (‘responsive design’). Google gebruikt een algoritme dat zulke sites beter waardeert dan sites die geen optimalisatie hebben voor kleinere schermen.

5. HTTPS
Er is nog een aspect van je site dat Google belangrijk vindt en dat is de versleuteling. Veel websites zijn voorzien van een slotje in de adresbalk en in plaats van ‘http’ staat er ‘https’. Dit wordt geregeld door het zogeheten SSL-certificaat. Zo’n certificaat kun je ook afnemen bij je webhoster en dan wordt het automatisch op je domein geïnstalleerd.

Je moet je er dan nog wel zelf voor zorgen dat het in je CMS wordt geactiveerd. In Joomla kun je dat eenvoudig in de instellingen doen. In een WordPress-website gaat dat het beste via de Really Simple SSL-plugin. Let er vooral op dat er geen ‘mixed content’ op je site staat waarbij sommige url’s wel en andere niet via https lopen. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als de pagina zelf wel, maar een afbeelding die erop staat niet is versleuteld. Bezoekers zien dan wel het slotje, terwijl niet alle content versleuteld wordt verstuurd. Het lijkt er sterk op dat browsers, Chrome voorop, in de nabije toekomst onversleutelde content niet meer zullen weergeven.

De ene update is belangrijker dan de andere. De beveiliging van je website moet de hoogste prioriteit hebben. Zorg ervoor dat je die updates in elk geval zo snel mogelijk installeert.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden