Banner fotowedstrijd scheurkalender

3 handige Excel-tips

Excel is een handig programma, maar voor velen zijn de mogelijkheden te uitgebreid. Toch kan het heel handig zijn om een nette tabel te maken. Een lijst van je contacten bijvoorbeeld. We geven je vast drie handige tips.

Als je een langere tabel of lijst van gegevens maakt, is het vaak erg onhandig dat je op een gegeven moment zo ver onderin je document bent aanbeland, dat je niet meer ziet hoe de kolom ook weer getiteld was. Maar wist je dat je die titels eenvoudig kunt vastzetten?

Klik bovenin het zogeheten lint op het tabje Beeld en kies daar Blokkeren. Daar kies je dan Bovenste rij blokkeren, of als je bijvoorbeeld met een ranglijst-achtig bestand werkt, voor Eerste kolom blokkeren. Echt heel makkelijk dus. Met de eerste keuze Titels blokkeren kun je een ander deel van je bestand uitsluiten van scrollen. Zo kun je bijvoorbeeld meerdere rijen en/of kolommen blokkeren.

Dubbel
Soms heb je contactpersonen – of natuurlijk andere gegevens – gekopieerd uit andere bestanden, of je heb gedoe gehad met vastlopende computerprogramma’s en opeens blijken er dubbele waarden in je bestand te staan. Dat is eenvoudig op te lossen met de functie Ontdubbelen.

Eerst selecteer je de kolom waaruit je dubbele waarden wilt halen en dan kies je het tabblad Gegevens. Klik op Duplicaten verwijderen en kijk even of je het vinkje bij De gegevens bevatten kopteksten aan of uit moet zetten. Klik dan op OK. Vervolgens krijg je een venster te zien met vermelding het aantal dubbele waarden dat is gevonden en klik nogmaals op OK. Klaar is kees.

Toch niet zeker of het klopt? Druk op Ctrl+Z en het wordt weer ongedaan gemaakt.

Nog een keer
Erg handig is de functietoets F4. Daarmee herhaal je de laatste handeling. Als je bijvoorbeeld in bepaalde cellen een afwijkend lettertypes wilt gebruiken, de cel een bepaalde kleur wilt geven of iets dergelijks, dan kun je daarna je cursor op de volgende cel zetten, op F4 drukken en voilà.

NB Je kunt deze tips gebruiken in alle Excel-versies vanaf Office 2007

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden