Stap samen met HCC in de digitale wereld! en kies je welkomstcadeau

YouTube verwijderde vorig jaar miljoenen video's

Deel dit artikel

,

YouTube heeft vorig jaar 92 miljoen video’s verwijderd. Volgens het grootste videoplatform ter wereld hadden de filmpjes een inhoud die in strijd was met de richtlijnen. Er kwamen bijvoorbeeld pesterijen, geweld of seks in voor.

Slechts 1% van de video’s in 2015 werd weggehaald vanwege terreur en haatzaaien.

Markeren
Een belangrijke rol bij het verwijderen van video’s was weggelegd voor gebruikers. Zij kunnen een filmpje markeren als ze vinden dat de inhoud niet deugt. Ze klikken dan het vlaggetje aan onder de video om content te melden die volgens hen in strijd is met de richtlijnen.

Ook gebruikt YouTube anti-spamtechnologie om filmpjes te weren die in strijd zijn met zijn richtlijnen. Die regels staan op de website van het platform.

Seks en geweld
Net als bijvoorbeeld Facebook treedt YouTube op tegen video’s waar geweld of seks in voorkomt. Op het moment dat een video wordt gemeld, gaat iemand van de videodienst kijken en bepaalt of de video weg moet.

Dat levert een spanningsveld op, want wanneer kiest die medewerker van YouTube voor verwijderen? Facebook krijgt daar geregeld kritiek op, in het geval van YouTube is die minder hoorbaar.

Cijfers Nederland onbekend
De videodienst heeft alleen cijfers beschikbaar gesteld over hoeveel video's er wereldwijd worden verwijderd. Het is dus niet duidelijk hoe vaak dat in Nederland gebeurd.

De top vijf van landen met succesvolle klagers op basis van de richtlijnen van YouTube bestaat uit: Indonesië, Turkije, Duitsland, Oekraïne en Frankrijk.

Volgens YouTube hebben 90 miljoen mensen sinds 2006 video's gemarkeerd. Een derde van hen heeft meer dan eens een video aangemerkt als ongewenste content.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden