Zichtbaarheid: dat is waar het steeds meer om gaat in het online leven, zowel privé als zakelijk. Want als je niet zichtbaar bent, dan kan niemand jou vinden. Dat is privé misschien niet zo’n probleem, maar voor jouw business is het op den duur funest als jouw bedrijf onzichtbaar blijkt en te lang blijft. Voor een klein deel kan je jouw website best zelf beheren. Maar voor het grotere beheerwerk is het echt beter een deskundige partij voor hosting in te schakelen. Een voorbeeld van zo’n specialist is Yourhosting.
Tot jouw dienst
Hosting is helaas een nog steeds onderschatte dienst. Veel mensen denken dat ze zelf wel hun website in WordPress kunnen bouwen en vervolgens volledig draaiende kunnen houden en de inhoud beheren. Want alles werkt toch? Af en toe krijgen ze meldingen die ze netjes opvolgen. Soms ook even niet. En ja: er zijn wel eens berichten over kritieke zaken op jouw website. Maar alles werkt toch nog steeds naar behoren? Wat wij als eigenaren van websites niet zien, is dat er achter de schermen stukje bij beetje iets misgaat. Bij webhosting gaat het om informatie, foto’s en andere afbeeldingen die op jouw website staan en die ergens opgeslagen moeten worden, bijvoorbeeld in verband met toegankelijkheid en veiligheid.
Externe plaatsing
Zo wordt jouw website bijvoorbeeld door een hostingbedrijf op een server geplaatst en natuurlijk merk jij daar niets van. Jij bent alleen geïnteresseerd in een perfect werkende website van jouw bedrijf of dienstverlening. Je wil goed bereikbaar zijn en wil niet dat (potentiële) klanten afhaken. Want als iemand eenmaal een matig bereikbare of niet goed werkende website heeft bezocht, kan dat betekenen dat diegene verder zoekt en niet meer terugkomt. Deze potentiële klant ben je dus gewoon kwijt. Hosting, en in dit geval WordPress webhosting, zorgt voor een solide basis van jouw online zichtbaarheid.
Thuis hosten?
Wil je graag alles volledig in eigen hand hebben? De volledige control over jouw website hebben? Dan kan je natuurlijk zelf thuis een server hosten. Maar kan je die ook 24 uur per dag in de gaten houden of laten houden? Ook als je op vakantie gaat? Nee toch? Maar zelfs als je dat zou doen, heb je minder zekerheid dat je bijvoorbeeld schadelijke virussen buiten de deur houdt, dan wanneer je dit specialistische werk onderbrengt bij een hostingbedrijf. Denk ook aan malware die steeds weer en steeds sneller op allerlei manieren verschijnt en enorme schade kan aanrichten. WordPress webhosting is eigenlijk gewoon een must voor elke serieuze ondernemer.
Geen huis zonder grond om op te bouwen
Je kunt een website bouwen zonder webhosting een beetje vergelijken met een huis bouwen zonder grond. Je kunt nog zo’n prachtige bouwplannen hebben en jouw droomhuis al helemaal uitgetekend: zonder grond komt er geen huis, niet eens een fundering. Met het kiezen voor webhosting krijg je als het ware een stuk grond toegewezen in de vorm van ruimte, een adres, een domeinnaam. Daarna is jouw website gegarandeerd goed bereikbaar. Als je geen WordPress webhosting zou hebben, dan kan je een potentiële bezoeker van jouw website vergelijken met een postbode die jouw huis niet vindt omdat je geen adres hebt. Dat moet je uiteraard te allen tijde voorkomen.
Je eigen IT-team in huis
Als je een wat groter bedrijf hebt, dan heb je waarschijnlijk ook een IT'er in huis. Wellicht heb je zelfs een IT-afdeling. Is dat niet zo, dan loopt jouw bedrijf gevaar, elke dag zelfs. Want jij ziet niet wat er van buitenaf allemaal op jouw bedrijf afkomt. Slecht weer zie je aankomen, net als een boze klant of leverancier. Maar jouw bedrijf kan ook het doelwit worden van cybercrime. Stel je voor dat de website jouw bedrijf van het ene op het andere moment uit de lucht en dagen niet bereikbaar is? Zodat huidige of nieuwe klanten ook niet jouw webshop binnen kunnen wandelen? Dit kost jou gegarandeerd omzet, wat al snel kan oplopen tot een flink bedrag. En erger: klanten kunnen naar de concurrent lopen en niet meer terugkomen. Dit levert je een verlies op wat je nooit meer goed maakt. Je kan weer terugkomen op je normale omzetvolume, maar dat verlies moet je slikken. Met een hostingbedrijf haal je als het ware je eigen IT-team in huis. Geen mensen die op jouw loonlijst staan, maar specialisten die je inhuurt en waar je, indien nodig, ook snel weer vanaf kunt. De praktijk zal echter aantonen dat ze onmisbaar blijken te zijn.
Shared hosting
Er zijn diverse vormen van webhosting. Als je kiest voor shared hosting van bijvoorbeeld Yourhosting, dan kom je als het ware met een heleboel gebruikers op één server terecht. Geen probleem: de ruimte op die servers is dusdanig dat elk adres (en dus elke website die er op draait) 100% kan draaien en met minimale vertragingen. De beheerder van die servers bewaakt dit proces continu zodat alles soepel en vooral ook veilig verloopt. Om terug te gaan naar de vergelijking met het bouwen van een huis: je kan een shared server zien als een appartementengebouw met heel veel woningen. Je woont inderdaad met heel veel mensen in een groot complex, maar hebt allemaal je eigen ruimtes en voorzieningen.
Webhosting: wensen en eisen
De vraag is natuurlijk ook: wat is voor jou belangrijk met betrekking tot het beheren van jouw website? In hoeverre speelt bijvoorbeeld opslagruimte een rol? Als je veel werkt met grote mediabestanden, dan gebruikt je uiteraard veel meer ruimte dan wanneer het alleen gaat om platte tekst met hier en daar een plaatje. Laat je ook je zakelijke mailaccount in je hosting meelopen? En dan is er uiteraard altijd het belang van een goede klantenservice. Op dat ene moment dat jij denkt dat er vertraging ontstaat in jouw online verkeer, wil je met je vraag direct terechtkunnen en snel worden geholpen. Tot slot, en dit vergeten mensen nog wel eens: partijen als Yourhosting bieden ook automatische back-ups waardoor er zo goed als niets verloren kan gaan en je ook altijd een oudere versie van jouw website kan laten terugzetten.