Banner fotowedstrijd scheurkalender

Nieuwe ARM-processor maakt smartphones geschikter voor virtual reality

Deel dit artikel

,

Chip-ontwerper ARM heeft een nieuwe processor onthuld. Het nieuwe ontwerp moet met name geschikt zijn voor het gebruik van virtual reality op smartphones.

De Cortex A73 is volgens het bedrijf 30 procent zuiniger en 1,3 keer krachtiger dan het vorige ontwerp. Verder zou de A73 speciaal ontworpen zijn om smartphones continu op hoge snelheden te laten draaien, in plaats van kortere periodes. Dat is vooral handig voor virtualrealitytoepassingen.

Het A73-ontwerp is inmiddels door tien bedrijven gelicenseerd, waaronder HiSilicon, Marvell en MediaTek, meldt Cnet.

Ontwerp
ARM toonde ook een nieuw ontwerp voor grafische processors. De Mali-G71 is 50 procent sneller dan zijn voorganger en is 20 procent efficiënter. Volgens ARM is de Mali-reeks de meest gebruikte gpu ter wereld. Vorig jaar werden er 750 miljoen Mali-gpu's verscheept, aldus het bedrijf.

Onder meer Samsung, HiSilicon en Mediatek hebben de nieuwe grafische technologie gelicenseerd. De eerste chips moeten begin 2017 verschijnen.

ARM produceert zelf geen processoren maar ontwerpt de architectuur voor de chips. Chipfabrikanten zoals Qualcomm, Samsung en Huawei betalen het Britse bedrijf voor het gebruik van het ontwerp.

De technologie van ARM is in ongeveer 95 procent van alle smartphones te vinden. De technologie is buiten smartphones ook te gebruiken in tablets en laptops.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden