HCC WebBanner Dit is HCC v1 002

Geluid omgezet: automatische transcribering in de moderne tijd

Deel dit artikel

,

De afgelopen jaren zijn er steeds meer effectieve en handige hulpmiddelen online gekomen voor verscheidene werkzaamheden. Zeker het afgelopen jaar is dit heel snel gegaan met de komst van artificial intelligence tools. In dit artikel bespreken we een aantal van deze tools met de focus op audio naar tekst tools waarmee je snel de audio van zowel audiobestanden als videobestanden met audio om kan zetten in geschreven tekst. Dit brengt verschillende voordelen met zich mee en kan op vele manieren ingezet worden.

Hoe werkte dat vroeger?
Het is bizar hoe snel die tech-dingetjes zijn opgekomen. Voor je het weet, ben je helemaal gewend aan al die snufjes en kun je je niet meer voorstellen hoe het was zonder. Maar eigenlijk is het nog niet eens zo heel lang geleden dat we die dingen niet hadden. Neem nou zoiets als Google Maps. Lekker makkelijk om daarmee naar je vakantieplek te navigeren. Of denk aan 9292, waar je even snel de treintijden checkt. Stonden we daar vroeger gewoon zonder, kun je het je voorstellen? Het is relatief kort geleden dat we gewoon met kaarten in de auto zaten of het spoorboekje nodig hadden om uit te vogelen wanneer de trein ging.

Hetzelfde is waar voor audio naar tekst omzetten. Slechts een paar jaar geleden moest dit handmatig gebeuren door professionals die hiervoor betaald werden. Ze luisterden naar het audiobestand en typten dan snel mee om de audio naar tekst om te zetten. Daarna moesten er natuurlijk nog meerdere controles uitgevoerd worden om te checken of het allemaal correct was. Dit kostte ontzettend veel tijd en dus ook ontzettend veel geld. Gelukkig zijn er nu tools die dit werk in een handomdraai kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan Transkriptor. Maar waar wordt audio naar tekstbewerking eigenlijk allemaal voor gebruikt?   

Waarom audio naar tekst omzetten?
Er zijn ontzettend veel verschillende toepassingsmogelijkheden voor de verwerking van audio naar tekst. In verschillende professionele sectoren wordt het toegepast maar ook veel mensen doen het voor persoonlijk gebruik. Denk bijvoorbeeld aan studenten. Waar studenten vroeger met de pen aantekeningen maakten tijdens een les of college, nemen ze nu meestal het college op en kijken ze het later terug. Maar het is nog slimmer om je college om te zetten in tekst. Lezen is namelijk een snellere en effectievere manier om stof tot je te nemen. Ook heb je meer vrijheid in de manier van studeren.

Een ander goed voorbeeld is juridische transcriptie. Het is ontzettend belangrijk om tijdens rechtszaken alles op te schrijven wat er gezegd wordt. Soms zie je in films dan ook een typiste meeschrijven tijdens de rechtszaak. Maar tegenwoordig wordt de audio van de rechtszaak gewoon opgenomen en daarna met een tool naar tekst omgezet.

Een ander voorbeeld is belangrijk zakelijk overleg. Zeker als het vergaderingen zijn waar financiële beslissingen genomen worden is het ontzettend belangrijk dat de beslissingen ook op papier staan in plaats van dat ze alleen verbaal gemaakt zijn. Dit kan vaak miscommunicatie en uiteindelijk potentiële conflicten voorkomen. In het verleden was er vaak iemand aangesteld om notulen te maken tijdens de vergadering en daarna deze naar alle betrokken partijen te sturen. Maar nu kan de vergadering simpelweg opgenomen worden en daarna supersnel naar tekst omgezet worden. Ofwel de mogelijkheden zijn eindeloos, zowel voor persoonlijk als professioneel gebruik.

Een van de meest logische gebruiksmanieren is het maken van ondertiteling voor video’s. Je kunt de audio van de video simpelweg in de tool gooien en voor je het weet is de ondertiteling klaar. Natuurlijk moet je de tekst wel nog op de juiste timecodes in de video plaatsen zodat het in sync is, maar dit kan steeds vaker ook met automatische tools die veel tijd en puzzelen besparen.   

Welke andere tools zijn er?
Audio naar tekstverwerkers zijn niet de enige nieuwe technologische tools die taken die vroeger veel tijd en aandacht kosten veel sneller doen. In de afgelopen jaren zijn er gigantische sprongen vooruit gemaakt rondom AI ofwel artificial intelligence technologie. De mogelijkheden zijn eindeloos maar momenteel zien we dat de meeste AI tools in de creatieve sector het meest geavanceerd zijn.

Zo zijn er bijvoorbeeld meerdere AI kunst generatoren waar je simpelweg kunt beschrijven wat je wilt zien en het wordt gemaakt. Op dit moment is het een handige tool om mooie dingen te maken maar kan het nog niet opboksen tegen echte kunst. Alhoewel veel kunstenaars zich zorgen maken over hun toekomstige werk is het momenteel vaak nog heel duidelijk te zien dat iets door AI gemaakt is. Of dit in de toekomst zo blijft is nog de vraag. Het kan voor kunstenaars verstandig zijn om meer te focussen op fysieke kunst. Een andere optie is om AI juist als hulpmiddel te gebruiken om je eigen creativiteit te ondersteunen.

Dit zien we bijvoorbeeld ook bij video editing. Creatief video editen is een vaardigheid die nooit door een AI overgenomen kan worden. Maar wat AI wel kan is het proces een stuk sneller en efficiënter maken. AI kan bijvoorbeeld ook suggesties maken.

En dan is er natuurlijk ook nog het schrijven van teksten. Dit lijkt een van de meest voor de hand liggende toepassingen van artificial intelligence, maar momenteel zien we wel dat de meeste van deze tools teksten maken die weinig creatief zijn. Een boek zul je er voorlopig niet mee kunnen schrijven. AI is sterker in het schrijven van droge teksten en bijvoorbeeld juridische teksten zoals contracten kunnen wel door AI geschreven worden. Maar er moet wel een expert over de teksten heen kijken om fouten eruit te halen. Zeker bij juridische teksten is dit van groot belang.

Hetzelfde is waar voor coderen. AI is al heel erg goed in code schrijven maar maakt ook fouten. Het is dus vooral een tool die software engineers kan ondersteunen maar niet vervangen. Er zal altijd een software engineer nodig zijn om de code te checken, fouten eruit te halen en aanpassingen te maken. Uiteindelijk zal AI dan ook niet zozeer een technologie zijn die mensen vervangt, maar een technologie die mensen helpt efficiënter werk te doen. Hoe mensen werken verandert altijd en in de meeste gevallen zal voor elke baan die verloren gaat een nieuwe baan gecreëerd worden.

Gesponsorde bijdrage

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden