Stap samen met HCC in de digitale wereld! en kies je welkomstcadeau

Hoe verzin ik een goed wachtwoord?

Het kiezen van een goed wachtwoord, of beter nog het kiezen van meerdere goede wachtwoorden, levert nogal eens problemen op. Hoe zorg je dat je een goed en sterk wachtwoord hebt?

Voor veel cybercriminelen is het een fluitje van een cent om een eenvoudig wachtwoord te kraken. Er zijn enkele standaardzaken waar je op moet letten bij het verzinnen van een wachtwoord.
We zetten ze voor je op een rij.

  • Meer tekens is altijd beter dan minder. Hoewel veel sites nog een minimum van 6 of 8 letters hanteren voor een sterk(er) wachtwoord, is een wachtwoord van 12 of meer tekens al veel sterker.
  • Gebruik niet alleen kleine letters. Veel sites accepteren dat bovendien al niet meer, dat scheelt, want met het gebruik van cijfers, hoofdletters en speciale tekens (bijvoorbeeld &, %, $, ?, etc.) maak je je wachtwoord gelijk al een stuk sterker.
  • Veel websites laten je bij het aanmaken van je wachtwoord al weten of het sterk is. Als de website aangeeft dat je wachtwoord zwak of onveilig is, bedenk dan een beter wachtwoord.
  • Gebruik nooit makkelijk te gissen woorden als namen, adressen of verjaardagen, ook niet met cijfers ervoor, erachter of erin. En gebruik ook geen bekende toetsenbordpatronen zoals 'qwerty'.
  • Maak een onlogische keuze. Creëer wachtwoorden uit een willekeurige reeks hoofdletters, kleine letters en symbolen die onvoorspelbaar zijn voor hackers en voor systemen die wachtwoorden kraken. Lastig te onthouden, zeker, maar daarvoor kun je hulp inschakelen van bijvoorbeeld een wachtwoordmanager.
  • Gebruik verschillende wachtwoorden voor elke website of dienst. Doe dit met behulp van de wachtwoordmanager, zodat je je niet druk hoeft te maken of je al je wachtwoorden wel goed kunt onthouden.
  • Gebruik een wachtzin(netje). Dat is een stuk minder voorspelbaar dan een enkel woord (zeker als het iets met je naam te maken heeft) en is bovendien veel makkelijker te onthouden dan een ingewikkelde serie tekens. Aangeraden wordt in het algemeen om een zinnetje van tenminste vier woorden te gebruiken. Maar regelmatig is het aantal tekens dat je mag gebruiken beperkt, vaak tot twintig. Een voorbeeld als Morgen156AppelsEten is 19 tekens, dat pas dan nog net dus, iets als HetKookpuntIsNiet104Graden! telt alweer 27 tekens. 
  • Schrijf je wachtwoorden niet op en verstuur ze nooit per e-mail, ook niet aan jezelf.
  • Het verdient aanbeveling om je wachtwoorden regelmatig te veranderen, maar tenminste 1 keer per jaar. Overigens is te vaak wijzigen ook niet altijd even goed: het risico dat je wachtwoord teveel lijkt op een eerdere versie of dat je het vergeet is dan groter.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden