Bertus legt uit - aflevering 5

HCC BertusPostema 200In deze tip laat HCC zien hoe je een app kunt gebruiken als geheugensteun. In de tip gaat presentator Bertus Google Agenda downloaden en laat hij zien hoe je een afspraak toevoegt en de tijden kloppend maakt.

Er zijn veel apps die je kunt gebruiken als geheugensteuntje, bijvoorbeeld agenda-apps om je afspraken met familie en of vrienden digitaal te beheren. Eén van die apps is de Agenda van Google waarover Bertus in deze aflevering meer vertelt, maar er zijn natuurlijk meer agenda-apps en andere mogelijkheden om apps voor dit doel in te zetten.

Bij vrijwel elke smartphone of tablet staat er wel een agenda-app geïnstalleerd op het moment dat je het apparaat aanschaft. Samsung heeft bijvoorbeeld S-Planner, bij iPhones en iPads heet het logischerwijs Agenda. Deze apps kunnen vaak ook je mail en eventuele outlook-agenda integreren, en meestal ook je eventuele andere email- en agenda-diensten toevoegen. Handig als je niemands verjaardag wilt vergeten.

Bijna al deze apps functioneren prima, maar als je niet een speciale voorkeur hebt voor bijvoorbeeld de Google agenda (omdat je die agenda ook op je computer gebruikt bijvoorbeeld) of je vertrouwde Apple-omgeving, kun je op zoek gaan naar die app die precies heeft wat jij wilt. Zoals bij alle apps kijk je ook nu naar de uitleg die in de appstore gegeven wordt, evenals de gebruikerservaringen. Daaruit leer je vaak al of een bepaalde functie goed werkt of juist niet. Of dat er een onvermoed handige functie opzit of juist ontbreekt.

Planner
Je kunt bijvoorbeeld zoeken op Planner, om apps te vinden die speciaal ingericht zijn voor het plannen van je dag of week, met bijvoorbeeld verschillende kleuren voor verschillende gebeurtenissen of verschillende gebruikers. Zoek ook eens op To do voor apps waarmee je een handig overzicht (een to-do-list) kunt maken van taken die je nog wil uitvoeren. Je ziet dan in één oogopslag wat je nog te doen staat en met één klik kun je een volbrachte taak van je lijst afstrepen.

Maar je kunt ook voor een notitie-app kiezen, waar je bijvoorbeeld bij taken of notities ook een melding (alert) kunt instellen. Een bekend voorbeeld hiervan is Evernote (gratis te gebruiken op twee devices, voor meer moet je betalen). Ook handig aan zo’n app is dat je er in het algemeen meer informatie in kwijt kan, op meer manieren. Het is in dergelijke apps vaak mogelijk een afbeelding (foto) toe te voegen of om met je stylus ‘handgeschreven’ informatie toe te voegen.

Alarm
Je kunt ook de wekker- of alarmapp van je toestel gebruiken als je bijvoorbeeld elke dag of week op hetzelfde tijdstip een actie moet ondernemen. Handig voor het innemen van medicijnen of het eens in de maand toedienen van antivlooienmiddel aan je huisdier. En natuurlijk geldt ook nu: je kunt ook een app in de appstore zoeken als je niet de app wilt gebruiken die standaard op je apparaat staat geïnstalleerd.

Of toch de agenda
Het grote voordeel van een agenda-app is dat je die vaak ook voor andere gebruikers kunt openstellen en/of verschillende persoonlijke agenda’s in kunt openen, zodat alle gezinsleden erbij kunnen. Zo weet iedereen van elkaar wat waar en wanneer gebeuren moet. Als je deze mogelijkheid fijn vindt, is dat iets waar je op moet letten bij het kiezen van een app, veel notitie-apps bieden deze mogelijkheid ook.

Extra’s
Handige mogelijkheden die sommige apps bieden maar die je vooral vanuit andersoortige apps kunt gebruiken zijn mogelijkheden als geofencing of IFTTT.
Geofencing zie je bijvoorbeeld vaak bij slimme thermostaten en andere domoticatoepassingen zoals verlichtingsbesturing. Je stelt een bepaalde afstand rond je woning in (enkele honderden meters of twee kilometer om maar wat te noemen) en zodra je daar buiten komt, gaat je thermostaat omlaag en als je er binnen komt springt de verwarming weer aan. Je kunt dit ook zo instellen dat het alleen op bepaalde tijdstippen werkt.

Uitgebreidere mogelijkheden biedt IFTT (If This Then That; een actie die bepaald wordt door een gebeurtenis. Je leest hier meer over in de workshop in PC-Active 288, pagina 36). Als buienradar aangeeft dat het over een uur gaat regenen, krijg je een berichtje dat je de was binnen moet halen. Of je krijgt een reminder als de zon ondergaat om de vlag binnen te halen op Koningsdag.
Nog lang niet alle apps bieden deze mogelijkheden, maar het is wel goed om er over te weten voor je een keuze maakt.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden