Rekenkamer: overheid moet kritischer zijn op algoritmes

Deel dit artikel

,

De overheid moet kritischer zijn op het gebruik van algoritmes. Ze moet meer aan de burger denken en niet alleen aan zijn eigen bedrijfsvoering. Dat stelt de Algemene Rekenkamer, die een aantal van die algoritmes onderzocht. Discriminatie ligt anders op de loer, zoals de toeslagenaffaire heeft aangetoond.

“Een algoritme is niet risicoloos. Verkeerd gebruik van een dataverzameling kan een discriminerende werking hebben als deze vooroordelen bevat. Ethische aspecten krijgen weinig aandacht.” De Algemene Rekenkamer verwijst met die uitspraak naar het Syri-systeem, dat de overheid hielp bij het verstrekken van uitkeringen, maar na een uitspraak door de rechter werd stopgezet. Maar ook in de toeslagenaffaire is duidelijk geworden dat nationaliteit een onderdeel was van de dataset in de speurtocht van de Belastingdienst naar mogelijke fraudeurs.

Regels en instructies
De overheid maakt voor zijn bedrijfsvoering steeds meer gebruik van algoritmes die de ambtenaren moeten helpen in de steeds digitalere samenleving. Grote hoeveelheden data kunnen zo snel gecombineerd en geanalyseerd worden. Een algoritme is echter nooit meer dan de set van regels en instructies die je erin stopt, maar dan moeten de opstellers daarvan zich wel aan de regels houden. En de Rekenkamer concludeert “dat bij vrijwel alle departementen een significante behoefte bij medewerkers bestaat naar meer eenduidigheid van te hanteren begrippen, richtlijnen en standaarden voor kwaliteit.”

Nu zijn het vooral nog eenvoudige algoritmes, stelt de Rekenkamer, en het uiteindelijke oordeel bij een beslissing is nog altijd aan de mens. Maar, zo zegt de adviseur van de overheid, we gaan naar een situatie toe waarin kunstmatige intelligentie alsmaar belangrijker wordt en de overheid dus ook steeds afhankelijker is van de computer. Bovendien kan de overheid afhankelijk worden van externe ICT-leveranciers. Des te belangrijker is het dat er betere protocollen komen en dat die ook worden gecontroleerd.

Toetsingskader
De Algemene Rekenkamer heeft nu een toetsingskader opgesteld, waarin algoritmes kunnen worden getest op sturing en verantwoording, model en data, privacy-waarborgen, de kwaliteit van de IT general controls (ITGC, zoals wie heeft toegang en hoe bijvoorbeeld met back-ups wordt omgegaan) en ethische vragen. Tot slot, zo zegt de Rekenkamer, moeten burgers meer inzicht krijgen in het gebruik en de werking van algoritmes. En zij moeten weten waar zij terecht kunnen met vragen of bezwaren. Het toetsingskader is deze week aan de Tweede Kamer aangeboden.

Interessegroep-codes

AF Artificiele intelligentie
AN Android
AP Apple
BE Beleggen
CP Commodore
CU CompUsers
DD 3D
DM FotoVideo
DO Domotica-IoT
DR Drones
FO Forth
FS Flightsimulator
GA Games
GE Genealogie
HN Hobbynet
MO Modelbaanautomatisering
MX MSX
OP Opensource
OS eCS
PR Programmeren
RB Robotica
RT Retro
SR SeniorenAcademie
TB Testbank
TS Trainsim
WI Windows

Wat zijn interessegroepen?
Je kunt je als lid aanmelden bij één of meer van de vele Interessegroepen. Elk van deze groepen houdt zich bezig met een specifiek onderwerp, zoals Apple, opensource, 3D of drones.

Er worden regelmatig bijeenkomsten en cursussen georganiseerd en daarnaast wordt er online informatie aangeboden via websites en nieuwsbrieven.

 

Lid worden van Interessegroepen
Als HCC-lid kun je lid worden van zoveel Interessegroepen als je wilt. Bij meer dan één Interessegroep zijn hier wel kosten aan verbonden.

Log in op mijnhcc.nl en klik op de tab 'Mijn groeperingen', hier zie je de verschillende Interessegroepen in een overzicht en kun je voor de gewenste groep(en) aan- of afmelden.

Als HCC-lid krijg je € 2.80 per jaar korting op de contributie van je eerste Interessegroep. Het lidmaatschap van een extra Interessegroep kost per jaar. Voor de Interessegroep Genealogie geldt een afwijkend tarief van € 11.00 per jaar.

Word je gedurende het lidmaatschapsjaar lid van een Interessegroep, dan ontvang je hier geen factuur van. Dit wordt op de eerstvolgende factuur in rekening gebracht.

 

Afmelden van Interessegroepen
Ook afmelden voor een Interessegroep kan via bovenstaande route. Je kunt je altijd afmelden van een Interessegroep. Maar houd er rekening mee dat het lidmaatschap van een Interessegroep gelijk loopt aan dat van je generieke lidmaatschap van HCC en pas wordt opgezegd per de eerstvolgende vernieuwingsdatum van je lidmaatschap.

Regio-codes

019 ALM Almere
001 AMS Amsterdam
014 APD Apeldoorn
999 BTL Buitenland
018 FRY Fryslân
017 GRN Groningen
027 YSS IJssellanden
021 KEN Kennemerland
009 MBR Midden Brabant
012 MZL Midden Zuid Limburg
025 NEN Noordoost-Brabant en Nijmegen
010 NLI Noord Limburg
020 NWE Noordwest
015 TWN Twente
006 UTR Utrecht
029 VLA Vlaanderen
008 WBR West Brabant
028 ZDR Zuid-Drenthe
030 ZHL Zuid-Holland
007 ZLD Zeeland
011 ZOB Zuidoost-Brabant

Wat zijn regio's?

Als HCC-lid word je automatisch ingedeeld in een Regio. Hier worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd over allerlei onderwerpen, regelmatig in samenwerking met de Interessegroepen van HCC.

Let op: vanwege coronamaatregelen kunnen de activiteiten van regio’s afwijken van de beschrijvingen op deze pagina. Kijk op hun eigen website voor de meest actuele informatie.

Wat is mijn regio?
Op je lidmaatschapspas staat een drieletterige code vermeld, deze code correspondeert met de regio waar je bent ingedeeld. De 3 cijferige code per regio wordt binnen HCC gebruikt. Zie onderstaand overzicht:

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!

Aanmelden