Medewerkers van Google luisteren mee met Nederlandstalige gesprekken die gevoerd worden met de Google-assistent. Dat gebeurt zonder dat Google daar vooraf duidelijkheid over geeft.
In sommige gevallen gaat het om gesprekken die per ongeluk door de assistent zijn opgenomen, omdat het apparaat aansloeg op iets wat op het comoando 'hey google' leek.
Een Belgische medewerker die voor Google dagelijks geluidsfragmenten beluistert, heeft zo'n duizend Nederlandstalige audiofragmenten gedeeld met de Belgische omroep VRT. Dat schrijft NOS, die enkele tientallen fragmenten van Nederlanders van deze Belgische Google-medewerker kreeg.
Het gaat voornamelijk om spraakopdrachten en gesprekken van Vlaamse gebruikers die door Google Home en de Google Assistent op smartphones zijn opgenomen.
"Ik denk dat het belangrijk is dat mensen beseffen dat er mensen meeluisteren", stelt de man die anoniem wil blijven. Hij werd betaald om mee te luisteren met gesprekken van Nederlanders en Belgen met hun slimme assistent. Op die manier kan Google het functioneren van de spraakassistent verbeteren.
Google erkent dat gesprekken door 'taalexperts' kunnen worden beluisterd; dat gebeurt in grofweg 1 op de 500 gesprekken met de slimme assistent. Volgens het bedrijf worden de fragmenten niet gekoppeld aan "persoonlijk identificeerbare informatie".
In de algemene voorwaarden van Google staat weliswaar dat het bedrijf 'audiogegevens' verzamelt, maar dat die kunnen worden afgeluisterd door mensen, en dus ook dat er per ongeluk andere gesprekken kunnen worden opgeslagen, wordt niet gemeld.
Eerder al werd bekend dat Amazon duizenden mensen in dienst heeft om spraakopdrachten en gesprekken die Alexa, de spraakassistent van Amazon, te analyseren.