Een Wide Area Network (WAN): hoe werkt dit?

Deel dit artikel

,

Advertorial - Hoe verenig je locaties in een eigen netwerk, dat snel en veilig is, zodat er slagvaardig kan worden gewerkt? Het Wide Area Network, kortweg WAN genaamd, speelt hierin een belangrijke rol. Maar wat is dat nu precies?

 ICT-vraagstukken voor ondernemers worden steeds complexer en de hoeveelheid data die bedrijven gebruiken stijgt in rap tempo. Voorlopig is het einde van die ontwikkeling nog niet in zicht, want steeds meer bedrijfsprocessen verplaatsen zich tegenwoordig naar een online omgeving. Hierdoor wordt een kettingreactie in gang gezet; de ene ontwikkeling lokt de andere uit. We zien dat vrijwel in alle branches een sterke toename is van het internetgebruik en dat vraagt om het maken van nieuwe keuzes. Met name voor organisaties die zich fysiek op meerdere locaties bevinden, levert dat uitdagende klussen op. Want hoe verenig je die locaties in een eigen netwerk, dat snel en veilig is, zodat er slagvaardig kan worden gewerkt? Het Wide Area Network, kortweg WAN genaamd, speelt hierin een belangrijke rol. Maar wat is dat nu precies?

Alles centraal geregeld
Eigenlijk geeft de naam Wide Area Network al heel wat prijs over de betekenis van deze term. Het is dus een netwerk over een grotere afstand. Laten we voor de uitleg dicht bij huis beginnen. Ons land kent talloze winkelketens die in alle grote steden te vinden zijn. In elke vestiging wordt gebruik gemaakt van een lokaal computernetwerk, maar die netwerken moeten ook met elkaar verbonden zijn, zodat de volledige administratie centraal kan worden aangestuurd. Uit veiligheidsoverwegingen wil je als ondernemer dit hele traject bij voorkeur gescheiden houden van het openbare internet. Je construeert dus een eigen netwerk, al dan niet bekabeld.

Innovatie
Voor het gebruik van bekabeling voor zo’n netwerk valt veel te zeggen, omdat dit de meest veilige manier van werken is. Kabels vergen echter onderhoud en wanneer je te maken hebt met vestigingen in het buitenland, zullen die kabels dus ook op de bodem van de oceaan moeten liggen. Daarom kiest men er tegenwoordig vaak voor om gebruik te maken van een Virtual Private Network (VPN) om toegang te krijgen tot het WAN. Je kunt als bedrijf bijvoorbeeld gebruik maken van zakelijk glasvezel om een hoogwaardige internetaansluiting te realiseren en vervolgens een VPN opzetten om daarmee je eigen bedrijfsnetwerk (WAN) te benaderen.

Forse toename
Experts verwachten dat in de komende jaren het gebruik van WAN gemiddeld met ongeveer een kwart per jaar zal toenemen. Die forse stijging valt te verklaren door de vele toepassingsmogelijkheden in combinatie met het gebruiksgemak. Het maakt hardware deels overbodig en dat scheelt ook veel tijd die opgaat aan het configureren.

Interessegroep-codes

AF Artificiele intelligentie
AN Android
AP Apple
BE Beleggen
CP Commodore
CU CompUsers
DD 3D
DM FotoVideo
DO Domotica-IoT
DR Drones
FO Forth
FS Flightsimulator
GA Games
GE Genealogie
HN Hobbynet
MO Modelbaanautomatisering
MX MSX
OP Opensource
OS eCS
PR Programmeren
RB Robotica
RT Retro
SR SeniorenAcademie
TB Testbank
TS Trainsim
WI Windows

Wat zijn interessegroepen?
Je kunt je als lid aanmelden bij één of meer van de vele Interessegroepen. Elk van deze groepen houdt zich bezig met een specifiek onderwerp, zoals Apple, opensource, 3D of drones.

Er worden regelmatig bijeenkomsten en cursussen georganiseerd en daarnaast wordt er online informatie aangeboden via websites en nieuwsbrieven.

 

Lid worden van Interessegroepen
Als HCC-lid kun je lid worden van zoveel Interessegroepen als je wilt. Bij meer dan één Interessegroep zijn hier wel kosten aan verbonden.

Log in op mijnhcc.nl en klik op de tab 'Mijn groeperingen', hier zie je de verschillende Interessegroepen in een overzicht en kun je voor de gewenste groep(en) aan- of afmelden.

Als HCC-lid krijg je € 2.80 per jaar korting op de contributie van je eerste Interessegroep. Het lidmaatschap van een extra Interessegroep kost per jaar. Voor de Interessegroep Genealogie geldt een afwijkend tarief van € 11.00 per jaar.

Word je gedurende het lidmaatschapsjaar lid van een Interessegroep, dan ontvang je hier geen factuur van. Dit wordt op de eerstvolgende factuur in rekening gebracht.

 

Afmelden van Interessegroepen
Ook afmelden voor een Interessegroep kan via bovenstaande route. Je kunt je altijd afmelden van een Interessegroep. Maar houd er rekening mee dat het lidmaatschap van een Interessegroep gelijk loopt aan dat van je generieke lidmaatschap van HCC en pas wordt opgezegd per de eerstvolgende vernieuwingsdatum van je lidmaatschap.

Regio-codes

019 ALM Almere
001 AMS Amsterdam
014 APD Apeldoorn
999 BTL Buitenland
018 FRY Fryslân
017 GRN Groningen
027 YSS IJssellanden
021 KEN Kennemerland
009 MBR Midden Brabant
012 MZL Midden Zuid Limburg
025 NEN Noordoost-Brabant en Nijmegen
010 NLI Noord Limburg
020 NWE Noordwest
015 TWN Twente
006 UTR Utrecht
029 VLA Vlaanderen
008 WBR West Brabant
028 ZDR Zuid-Drenthe
030 ZHL Zuid-Holland
007 ZLD Zeeland
011 ZOB Zuidoost-Brabant

Wat zijn regio's?

Als HCC-lid word je automatisch ingedeeld in een Regio. Hier worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd over allerlei onderwerpen, regelmatig in samenwerking met de Interessegroepen van HCC.

Let op: vanwege coronamaatregelen kunnen de activiteiten van regio’s afwijken van de beschrijvingen op deze pagina. Kijk op hun eigen website voor de meest actuele informatie.

Wat is mijn regio?
Op je lidmaatschapspas staat een drieletterige code vermeld, deze code correspondeert met de regio waar je bent ingedeeld. De 3 cijferige code per regio wordt binnen HCC gebruikt. Zie onderstaand overzicht:

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!

Aanmelden