Een VPN is ook voor thuis

Deel dit artikel

,

ADVERTORIAL - Steeds meer Nederlanders gebruiken een Virtual Private Network (VPN). Niet alleen op kantoor, maar ook thuis. Met een VPN zijn internetters beter beschermd tegen online risico's. Denk bijvoorbeeld aan hacking, oplichting en phishing: het hengelen naar persoonlijke gegevens.

Meer privacy met een VPN
De belangrijkste reden om te internetten met een VPN blijkt toch wel de privacy te zijn. Nederlanders zijn erg gesteld op hun privacy. Zeker als het gaat om wat ze online doen. Steeds meer Nederlanders nemen dan ook maatregelen om aan hun online veiligheid te werken. Het gebruiken van een VPN is een van die maatregelen.

Een VPN stuurt al het internetverkeer door naar een andere server. De gegevens worden daar versleuteld. De gebruiker krijgt een ander IP-adres toegewezen, waardoor het moeilijker wordt te beoordelen op welke locatie de gebruiker zich bevindt. Zo kan er moeilijker een profielschets worden gemaakt en kan er meer anoniem geïnternet worden.

Kwaadaardige derden buiten de deur
Door informatie te verspreiden, kunnen kwaadaardige derden hun slag slaan. Ze kunnen hacken, oplichten en phishen. Of ze maken kwaadaardige websites, advertenties en plaatsen trackers om bij te houden wat er online gebeurt. Tegenwoordig zijn er best een aantal VPN-aanbieders die een ingebouwde beveiliging hebben tegen dit soort criminelen. Zo kan de schade beperkt worden.

Bovendien zorgt versleuteling ervoor dat hackers geen gevoelige informatie kunnen zien die wordt ingevoerd, zoals wachtwoorden. Dat is zeker belangrijk voor Nederlanders die gebruikmaken van openbare wifi. Op onbeveiligde wifi is het voor cybercriminelen kinderlijk eenvoudig om het netwerk te monitoren en gegevens uit te lezen.

Een goede VPN vinden
Op internet zijn verschillende gidsen en vergelijkingssites te vinden die helpen bij het vinden van de juiste VPN. Een goede VPN-aanbieder houdt geen logbestanden over gebruikers bij. Aanbieders die legaal zijn gevestigd in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Nieuw-Zeeland, Australië en Canada moeten deze gegevens wel afstaan aan overheden.

Een goede VPN werkt met DNS-lekbeveiliging. Dat is een soort beveiliging waarbij het onmogelijk is voor de provider om gebruikers terug te leiden naar hun oorspronkelijke locatie. Zo blijft de gebruiker dus altijd anoniem.

Daarnaast is het handig als de VPN beschermt tegen het gebruik van WebRTC. Dat is een techniek die wordt gebruikt om met elkaar te kunnen communiceren. Om dat te kunnen doen, wordt het echte IP-adres onthuld. Een goede VPN-aanbieder schakelt deze techniek uit en schermt het IP-adres af.

Gratis VPN een goed idee?
Als we op internet zoeken naar aanbieders van VPN’s, struikelen we bijna over de grote hoeveelheid gratis diensten. Doorgaans geldt dat deze aanbieders klanten gebruiken om geld te verdienen. Zo wordt bijvoorbeeld geregistreerd wat ze zoal online doen, wanneer ze dat doen en vanaf welke locaties. Deze gegevens zijn kostbaar voor advertentiebedrijven, die ze doorverkopen als informatie aan derden.

Zo blijkt dat de reden om juist voor een VPN te kiezen (meer privacy) ineens overboord gaat als er alsnog geld aan jou verdiend wordt. Daarom is het kiezen voor een gratis VPN niet altijd een goed idee. Het is een beter idee om een betaalde VPN een tijd in een proefperiode te gebruiken. Zo weet je precies of de dienst bij jou past en of deze een paar euro per maand waard is.

(Dit artikel kwam tot stand i.s.m. VPN-diensten)

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden