Straalverbindingen worden steeds vaker toegepast. Met name door bedrijven. Een straalverbinding is een vaste en snelle verbinding die in werking treedt door het gebruik van radiogolven. Dit komt in verschillende situaties van pas.
Bijvoorbeeld wanneer men internetverbinding hoopt te verkrijgen op een lastige locatie of als bedrijven een tweede pand kilometers verderop hebben en ze hier geen extra vaste lijn willen laten aanleggen.
Maar hoe werkt een straalverbinding precies? En welke voordelen levert dit op? In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten.
Hoe werkt straalverbinding?
Bij straalverbinding wordt er dus contact gelegd middels radiogolven om zo stabiel en betrouwbaar internet te realiseren. Hierbij wordt een antenne op het pand geplaatst. Deze maakt vervolgens contact met een zender of satelliet in de buurt. De centrale zender is in staat om radiogolven te verspreiden naar meerdere panden. Doordat de antenne op deze mediatoren wordt gericht, is het mogelijk om een veilige verbinding te creëren. Communicatie vindt dan volledig plaats via radiogolven. Een innovatief systeem wat in heel veel situaties van pas kan komen.
Wanneer is een straalverbinding interessant?
De meest betrouwbare vorm van internet wordt toch wel via glasvezel gelegd. In sommige gevallen is dit echter niet haalbaar of rendabel om aan te leggen. In dat geval biedt straalverbinding een passend alternatief. Ook hierbij geniet je van een veilige en snelle vorm van internet. Ook wanneer de locatie lastig stabiel internet kan krijgen. De aanleg van straalverbinding is bovendien kostentechnisch voor veel bedrijven erg interessant. Er hoeft geen kabel getrokken te worden van de centrale naar het pand en er komt geen groot graafwerk aan te pas. Daarnaast is er geen onderhoud nodig. Het enige wat gedaan moet worden is het in stand brengen van een verbinding tussen de zendmast op het dak en de centrale. Dit is een eenmalige en relatief voordelige investering.
Voordelen straalverbinding
Een groot voordeel van straalverbinding is dat je echt op een unieke frequentie met de mast wordt gezet. Hierdoor kan niemand profiteren van de verbinding die wordt gemaakt en blijft de snelheid ongestoord hoog. Alles wat binnenkomt behoort ook volledig tot jou toe. De te leveren bandbreedtes kunnen erg hoog oplopen, waardoor je zelf kiest in welke snelheid je investeert. Deze snelheden zijn bijna voor elk bedrijf in Nederland wel geschikt en er zullen ook geen onnodige vertragingen optreden. Het bedrijf is immers de enige partij die van het internet gebruik kan maken. Sterker nog: de laadtijden zijn in de praktijk vaak zelfs nog sneller dan bij een verbinding met glasvezelnetwerk.
Wist je dat het ook heel eenvoudig is om de verbinding mee te verhuizen als men van pand wil veranderen? Stel, je bent op zoek naar een ander bedrijfspand. Dan is het zonde als je een hele goede internetverbinding achter je moet laten. Een straalverbinding is echter niet direct aan een locatie gebonden. Als de verhuizing tijdig aan de provider wordt doorgegeven, zorgen zij ervoor dat je ook op de nieuwe locatie van snel en betrouwbaar internet kunt genieten.