Bedrijf aan huis? Zorg voor een goede beveiliging!

Deel dit artikel

,

Onderneem jij vanuit huis? Of heb je jouw bedrijf naast of onder je woning? Dan geniet je van veel voordelen: geen reistijd, lagere kosten en de vrijheid om je eigen werktijden te bepalen. Maar met een bedrijf aan huis komt ook een belangrijke verantwoordelijkheid: het goed beveiligen van je onderneming. In dit artikel vertellen we je meer over de belangrijke aspecten van beveiliging en hoe je dit zelf voor elkaar kunt krijgen, om je bedrijf en je woning optimaal te beschermen.

Fysieke beveiliging
In de eerste plaats is het natuurlijk belangrijk om je vastgoed en grond te beschermen tegen ongewenste indringers. De beste stap die je kunt zetten, is dan dan ook om op strategische plekken een beveiligingscamera op te hangen. Daarmee kun je alle hoeken van je bedrijf, je woning en de buitengedeelten in de gaten houden, ook als je niet zelf aanwezig bent. Mocht er toch iets gebeuren, dan heb je altijd bewijs. Heb je een woning boven de onderneming, een bedrijfspand op een etage van een gebouw of omvat het een groot terrein, zoals bij een autosloperij of kwekerij, dan krijg je te maken met een andere situatie. Wanneer er klanten of bezoekers komen, moet je steeds zelf naar de deur of poort lopen om hen binnen te laten. Een intercom is dan een handige uitkomst! Bovendien heb je altijd controle en inzicht over wie jouw pand of terrein betreedt en het biedt je de mogelijkheid om alles veilig af te sluiten en te voorkomen dat er mensen binnenkomen die je niet verwacht of wenst.

Andere punten om op te letten:

  • Zorg voor stevig hang- en sluitwerk op ramen en deuren. Installeer eventueel een alarmsysteem en/of camerabewaking.
  • Berg belangrijke documenten en gegevensdragers veilig op in een afsluitbare (brand)kast of kluis als je ze niet gebruikt.
  • Laat bezoekers nooit onbeheerd achter en zorg dat ze geen toegang hebben tot vertrouwelijke informatie.
  • Wees discreet over je waardevolle spullen en voorraden. Deel zo min mogelijk informatie met buitenstaanders.
  • Check of je zakelijke verzekeringen ook dekking bieden bij een bedrijf aan huis. Denk aan een extra inventaris-, aansprakelijkheids- of rechtsbijstandverzekering.

Cyberveiligheid
Een heel ander aspect is de cyberveiligheid. Als ondernemer heb je te maken met vertrouwelijke klantgegevens, financiële data en intellectueel eigendom. Een datalek of cyberaanval kan desastreuze gevolgen hebben, van imagoschade tot torenhoge kosten. Zeker voor kleine ondernemingen en ZZP’ers kan dit een flinke klap zijn waar je moeilijk van herstelt. Daarom is een goede beveiliging van levensbelang voor de continuïteit van je bedrijf. Denk niet dat je als kleine onderneming geen doelwit bent voor cybercriminelen, integendeel! Kleine ondernemingen zijn vaak minder goed beveiligd en daarom een makkelijke prooi. 

De basis van een goed beveiligingsplan is het beschermen van je netwerk en apparaten tegen ongeoorloofde toegang. Dit doe je met de volgende maatregelen:

  • Installeer een sterke firewall en antivirussoftware op al je apparaten (computers, laptops, smartphones, tablets). Zorg dat je deze software altijd up-to-date houdt.
  • Stel een sterk wachtwoordbeleid in door unieke, complexe wachtwoorden te gebruiken en wijzig deze regelmatig. Om het voor jezelf niet al te ingewikkeld te maken, is het handig om een wachtwoordmanager te gebruiken.
  • Versleutel gevoelige informatie, communicatie en belangrijke bestanden met behulp van encryptiesoftware en een VPN-verbinding.  
  • Wees voorzichtig met het openen van e-mailbijlagen en links, vooral als deze van onbekende afzenders komen. Cybercriminelen gebruiken phishing om malware te verspreiden.

Veilige back-up
Daarnaast is het cruciaal om regelmatig een back-up maken van al je belangrijke bestanden. Het beschermt je tegen dataverlies door technische storingen en tegen ransomware aanvallen. Bewaar je back-ups zowel fysiek op een externe harde schijf als in de cloud via een beveiligde opslagdienst. Test ook regelmatig of je back-ups werken en je bestanden kunt herstellen.

Train jezelf en je medewerkers
Menselijk handelen is en blijft een belangrijke risicofactor voor de beveiliging van elk bedrijf. Zorg daarom dat jijzelf en eventuele medewerkers goed getraind zijn in veilig (digitaal) gedrag:

  • Stel duidelijke regels en richtlijnen op voor het gebruik van bedrijfsmiddelen, accounts en data. Zorg dat iedereen deze kent en ernaar handelt.
  • Train iedereen in het herkennen van veel voorkomende digitale dreigingen zoals phishing, malware en social engineering.
  • Maak afspraken over veilig thuiswerken, ook op eigen apparaten (BYOD). Denk aan het gebruik van VPN, encryptie en het scheiden van werk- en privézaken.
  • Plan regelmatig korte beveiligingstrainingen om kennis en bewustzijn op peil te houden. Bespreek incidenten en leer ervan.

Op deze manier geef je je bedrijf aan huis een solide basis voor beveiliging. Besef echter wel dat beveiliging geen eenmalig project is. Het is een continu proces dat onderhoud en aandacht vereist. Blijf alert op nieuwe dreigingen, patch regelmatig je systemen en blijf jezelf en je medewerkers trainen. Zo kun je met een gerust hart ondernemen vanuit huis!

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden