Tips voor het opstellen van een effectief informatiebeveiligingsbeleid

Deel dit artikel

,

Laptop, smartphone en boek met een fietsslot daaromheen ter bescherming

In de afgelopen jaren lees en hoor je steeds vaker dat bedrijven het doelwit zijn van cybercriminelen. Cyberdreigingen kunnen zich razendsnel ontwikkelen waarbij datalekken grote financiële schade kunnen veroorzaken. Als ondernemer, ongeacht in welke branche je zit, is het hebben van een zogeheten informatiebeveiligingsbeleid essentieel. Toch blijken veel bedrijven in de praktijk te worstelen met het opstellen én het onderhouden van een dergelijk beleid. Hoe zorg je ervoor dat je jouw organisatie veiliger maakt met een informatiebeveiligingsbeleid en hoe kan een security consultancy hierbij helpen? We zochten het voor je uit in dit artikel en geven je graag de nodige tips.

Maar wat is een informatiebeveiligingsbeleid precies?

Voor we je meer vertellen over hoe je een informatiebeveiligingsbeleid op kunt stellen, is het goed om te weten wat dit beleid precies inhoudt. Feit is namelijk dat een dergelijk beleid onmisbaar is in tijden waarin bedrijven steeds vaker slachtoffer worden van cybercrime. Een informatiebeveiligingsbeleid is een beleid waarin een organisatie vastlegt hoe zij omgaat met de bescherming van alle aanwezige informatie en IT-systemen. In dit beleid worden de uitgangspunten en doelstellingen beschreven, evenals de verantwoordelijkheden op het gebied van informatiebeveiliging. Je kunt zo’n beleid dus ook wel zien als het fundament voor alle maatregelen die worden genomen om gegevens binnen een bedrijf veilig te houden.

Zowel medewerkers als het management en zelfs externe partners zien een informatiebeveiligingsbeleid als leidraad, waardoor iedereen weet wat er van hem of haar verwacht wordt op het gebied van veiligheid. Mensen weten bijvoorbeeld meer over hoe om te gaan met cybercrime en hoe ze cybercrime kunnen herkennen, bijvoorbeeld in de vorm van phishing of hacking. Daarbij helpt een goed opgesteld beleid ook bij het voldoen aan de wet- en regelgeving rondom gegevensbescherming, zoals de AVG. Kortom: een informatiebeveiligingsbeleid is vandaag de dag zeker geen luxe meer, maar meer een must.

Zelf een informatiebeveiligingsbeleid opstellen

Met de juiste kennis is het zeker mogelijk om zelf een informatiebeveiligingsbeleid op te stellen. 

Risicoanalyse opstellen als begin van beleid

Een goed beleid begint bij het kunnen identificeren van mogelijke risico’s: wat moet je beschermen, wat staat er mogelijk op het spel? Kijk door middel van een grondige risicoanalyse goed welke gegevens en systemen essentieel zijn voor het veilig kunnen runnen van je organisatie; pas daarna kun je bepalen hoe je deze gegevens gaat beschermen. Kijk daarna naar de mogelijke dreigingen en de impact daarvan, zoals menselijke fouten en storingen, maar ook cybercrime en zelfs fysieke inbraak.

Duidelijk maken wat je wilt bereiken en wie verantwoordelijk is

Heb je eenmaal duidelijk welke risico’s er zijn en wat er dus kan gebeuren? Dan moet je duidelijk maken wat je wilt bereiken met het beleid. Wil je je bedrijf beschermen tegen cybercrime of wil je tegelijkertijd juist voldoen aan de AVG? Kijk hierbij ook wie binnen het bedrijf verantwoordelijk kan zijn voor welke onderdelen. Betrek het hele bedrijf hierbij in plaats van alleen de IT-afdeling, zodat iedereen bewust wordt van de veiligheid van het bedrijf.

Stel gedragsregels en richtlijnen op voor praktijk

Een volgende stap binnen het opzetten van het beleid is dat je moet bepalen welke gedragsregels er gaan gelden voor het gebruik van data, apparatuur en IT-systemen, zodat mensen op een veilige manier gebruik kunnen maken van dit soort systemen. Hierbij stel je bijvoorbeeld richtlijnen op voor hoe mensen e-mails moeten openen, waar ze zoal op moeten letten bij het werken in de cloud, hoe ze veilig thuis kunnen werken, hoe wachtwoorden moeten worden samengesteld, hoe versleuteling werkt en ga zo maar door.

Investeer ook in bewustwording en training van personeel

Het opstellen van een informatiebeveiligingsbeleid is niet het enige waar je op moet letten. Zo’n beleid heeft immers weinig nut wanneer het personeel dat er gebruik van maakt niet up-to-date is en zich bewust is van eventuele veiligheidsrisico’s. In andere woorden: je beveiliging is een kaartenhuis op het moment dat gebruikers zich alsnog onveilig gedragen. Daarom is het nodig om te investeren in bewustwording en trainingen van het personeel, zodat men weet hoe ze moeten handelen in bepaalde situaties.

Schakel een security consultancy in voor informatiebeveiligingsbeleid

Wat je echter wel moet weten, is dat het opstellen van een informatiebeveiligingsbeleid de nodige diepgaande kennis vergt. Je moet bijvoorbeeld meer weten over risicoanalyse, maar ook over de huidige regel- en wetgeving en allerlei technische ontwikkelingen. Wanneer je geen tijd hebt om je hierin te verdiepen of wanneer je werkzaam bent bij een middelgrote organisatie zonder een interne security-afdeling, dan raden we aan om een security consultancy in te schakelen.

Een professionele consultant kan je namelijk helpen bij het opstellen van een dergelijk beleid en doet dit volledig op maat. Hierbij krijg je de nodige begeleiding en wordt het beleid regelmatig getoetst op de werking ervan. Daarbij ziet zo’n professional vaak meer, omdat hij of zij opgeleid is hiervoor. Natuurlijk kost het inschakelen van een security consultancy in eerste instantie geld, maar dit verdien je vaak snel terug. Niet alleen omdat je eventuele schade voorkomt, maar ook omdat je je als organisatie houdt aan de gestelde wetten en regels.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden