Providers krijgen weer uitstel gedragscode 'gratis' toestel

Deel dit artikel

,

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën gaat providers twee weken de tijd geven om zelf met een gedragscode te komen om een uitzondering te krijgen op de wet financieel toezicht.

Als dat niet lukt, zal het verstrekken van toestellen bij abonnementen juridisch gaan gelden als koop op afbetaling.

Het is de tweede keer dat de providers uitstel krijgen. Eigenlijk had de gedragscode er al 1 januari moeten liggen, maar Dijsselbloem stelde de deadline uit tot 1 maart. De providers kwamen wel met een gedragscode, maar die voldeed niet, zegt de minister. " Dit hangt samen met de zorgen die Autoriteit Consument en Markt recentelijk over de gedragscode heeft geuit en met de inhoudelijke keuzes die de sector heeft gemaakt bij het vormgeven en aanpassen van de gedragscode."

Vorig jaar maakte de minister al duidelijk dat abonnementen met 'gratis' toestellen onder de wet financieel toezicht zouden gaan vallen, na een uitspraak van de Hoge Raad hierover. Als dat zo zou zijn, moeten providers als zij een korting geven van meer dan 250 euro, door middel van een inkomenstoets moeten nagaan of de klant die schuld wel aankan. Daarbij moeten ze vragen naar zaken als huur of hypotheek en de gezinssamenstelling. Die dingen waren tot dusver allemaal niet nodig.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden