Actie banner

Inzicht in je energieverbruik met een app

Deel dit artikel

,

Met een energie-app kun je eenvoudig inzicht krijgen in je energieverbruik, waardoor je gemakkelijker energie kunt besparen. Hoe werkt zo’n energie-app precies, welke leveranciers bieden er een aan en wat zijn de voordelen van energie-apps?

Hoe werkt een energie-app?
Verschillende energieleveranciers bieden apps aan waarmee je je verbruik kunt bijhouden. Hierdoor krijg je meer inzicht in hoeveel energie je per periode verbruikt. De verdere mogelijkheden verschillen per energie-app. Met sommige apps kun je bijvoorbeeld je energieverbruik vergelijken met andere huishoudens in Nederland. Zo weet je of jij meer of juist minder gebruikt dan gemiddeld.

Veel energie-apps geven ook tips om te besparen en er zijn ook apps waarmee je een slimme thermostaat op afstand kunt bedienen. Zo kun je de verwarming via de app lager zetten als je niet thuis bent, bijvoorbeeld omdat je dit was vergeten, of hem alvast wat hoger zetten als je onderweg bent naar huis. De meeste energie-apps kun je bedienen via je smartphone of tablet. Sommige apps zijn ook via de computer te gebruiken.

Leveranciers
Niet alle energieleveranciers bieden een energie-app aan. Op dit moment zijn het vooral de grote leveranciers die zo’n app ontwikkeld hebben: DELTA (Comfort Wijzer App), E.ON (EnergieAssistent), Eneco (Toon-app), Essent (VerbruiksManager), Greenchoice (Greenchoice-app), de Nederlandse Energie Maatschappij (Anna-inzicht), Oxxio (Oxxio-app) en Qurrent (Qurrent Energie).

De apps van Eneco, Essent, DELTA, Oxxio en Qurrent zijn ook via je computer te bedienen. De Oxxio-app is wel alleen voor klanten via de computer te bedienen, dit gaat namelijk via Mijn Oxxio.

Niet alle energie-apps zijn voor iedereen beschikbaar. De apps Anna-inzicht en Comfort Wijzer werken alleen als je een slimme meter hebt en de VerbruiksManager van Essent en de Greenchoice-app zijn uitsluitend voor klanten van die energieleveranciers. De overige energie-apps zijn ook voor niet-klanten beschikbaar.

Als je kiest voor een energie-app van een leverancier waarbij je klant bent, krijg je ook inzicht in de kosten die je voor je energie betaalt. Ook kun je dan vaak via de app je voorschotbedrag aanpassen en andere zaken regelen.

Voordelen van een energie-app
De overheid heeft in het Energieakkoord afspraken gemaakt over energiebesparing in Nederland; per jaar moeten we 1,5% aan energie besparen om de CO2-uitstoot in ons land terug te dringen. Het is belangrijk dat iedereen hier een steentje aan bijdraagt. Naast de voordelen voor het klimaat, kan energiebesparing ervoor zorgen dat je energierekening een stuk lager uitvalt. Doordat je je met een energie-app een stuk bewuster wordt van de energie die je in huis verbruikt, wordt het gemakkelijker (en leuker) om hierop te besparen.

Overstappen?
Heeft jouw energieleverancier geen energie-app, maar zou je wel graag gebruik willen maken van zo’n app en hiermee ook inzicht willen krijgen in de kosten? Dan kun je ervoor kiezen om een app te gebruiken die voor iedereen toegankelijk is óf om over te stappen naar een andere leverancier die een goede app aanbiedt. Doe je dat in combinatie met energie vergelijken, dan kun je ook makkelijk kiezen voor een energieleverancier die voor jou het voordeligst is.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!

Aanmelden