Banner fotowedstrijd scheurkalender

Heb je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering echt nodig?

Deel dit artikel

,

Decoratieve afbeelding - geen beschrijving nodig

Je hebt er vast wel eens over gehoord: de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Sommige ondernemers zweren erbij, andere besparen liever de kosten. Heb je deze verzekering echt nodig voor je bedrijf? In dit artikel vertellen we je er meer over, dus lees vooral snel verder.

Wat is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
Laten we eerst beginnen met een stukje uitleg. Want wat is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) ook alweer? Met deze verzekering is je bedrijf beschermd tegen kosten door aansprakelijkheid voor schade aan anderen of spullen van anderen.

Stel, je hebt een fotografiebedrijf en een medewerker van je is aan het werk bij een klant. Hij maakt daarbij gebruik van een camera die in het bezit is van de klant. Hoewel je medewerker normaal heel voorzichtig omgaat met de spullen van anderen, laat hij vandaag de camera van de klant per ongeluk vallen. Omdat de camera erg duur is, besluit de klant jouw bedrijf aansprakelijk te stellen. Je bedrijf moet de kosten van de schade daardoor aan de klant betalen.

In zo’n geval komt een AVB van pas. Met deze verzekering kun je namelijk bij je verzekeraar aankloppen voor een vergoeding voor de schade. Dit geldt voor schade die door je werknemers is aangericht, maar ook voor schade die je zelf of je product aanricht aan (de spullen van) een ander. Ook schade die je medewerkers zelf oplopen tijdens het werk valt onder de dekking van deze verzekering.

Is het verplicht?
Het is niet verplicht om een AVB voor je bedrijf af te sluiten. Je bent dus vrij om dit wel of niet te doen. Aangezien verzekeringen maandelijkse kosten met zich meebrengen, is het te begrijpen dat je er liever niet te veel afsluit. Toch kan het wel heel verstandig zijn om een AVB af te sluiten. Een ongeluk zit tenslotte in een klein hoekje, in welke branche je ook actief bent. Zeker letselschade kan behoorlijke kosten met zich meebrengen, dus het is een fijn gevoel om te weten dat je in dat soort situaties een beroep kunt doen op je verzekering.

Handig als zzp’er?
Als zzp’er moet je op de kosten letten. Er zitten maar zoveel uren in een dag, dus er zit een bepaalde grens op hoeveel je kunt verdienen als eenpitter. Tegelijkertijd wil je hier onderaan de streep zoveel mogelijk van overhouden. Het is logisch dat je dan kritisch nadenkt voor je een verzekering afsluit voor je bedrijf.

Ondanks de extra kosten kan het heel verstandig zijn om een AVB af te sluiten als zzp’er. Schade die ontstaat tijdens het werk valt niet onder een eventuele particuliere aansprakelijkheidsverzekering die je hebt. Bovendien heb je als zzp’er waarschijnlijk niet zulke grote financiële reserves als grotere bedrijven hebben. Een financiële tegenvaller moet dus al snel uit je spaargeld betaald worden. Zo’n situatie wil je natuurlijk voorkomen. Dat is waar de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering om de hoek komt kijken.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden