Google in het geweer tegen aanstootgevende zoekresultaten

Deel dit artikel

,

Google gaat het gemakkelijker maken om ongewenste zoekresultaten aan te merken als ongewenst.

Dat meldt de zoekgigant op zijn blog. Het bedrijf zegt dat 0,25 procent van alle zoekopdrachten op Google aanstootgevende of anderszins ongewenste zoekresultaten oplevert.

Er worden per dag zo’n 3,5 miljard zoekopdrachten gedaan. Dat betekent dus dat 8,75 miljoen zoekopdrachten per dag aanstootgevende of andere ongewenste zoekopdrachten opleveren.

Daarom voegt Google knoppen toe aan het zoekvak waarin zoekopdrachten automatisch aangevuld worden en aan de uitgelichte zoekresultaten die soms bovenaan worden getoond. Zo kunnen gebruikers direct iets zeggen over de wenselijkheid van de resultaten.

Algoritmes en richtlijnen
Ook zijn er achter de schermen aanpassingen gedaan aan de zoekalgoritmes. Zoekresultaten die vaak aangemerkt worden als ongewenst, komen daardoor lager in de zoekranglijst te staan. Ook zijn de richtlijnen voor menselijke beoordelaars van zoekresultaten aangescherpt.

Google lag de afgelopen maanden vaker onder vuur om aanstootgevende zoekresultaten. Zo was afgelopen december het eerste zoekresultaat voor de zoekopdracht 'did the Holocaust happen?' (is de Holocaust echt gebeurd?) een zoekresultaat dat naar een racistische website verwees.

De aanpassingen die Google dinsdag aankondigt, moeten dit soort voorvallen in de toekomst minder vaak doen voorkomen, aldus Google.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!

Aanmelden