Banner fotowedstrijd scheurkalender

Commerciële sites nog slecht toegankelijk voor blinden

Deel dit artikel

,

Veel commerciële websites zijn nog altijd slecht toegankelijk voor blinden en slechtzienden. Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het College voor de Rechten van de Mens.

Het rapport is gepubliceerd ter gelegenheid van de Week van de Toegankelijkheid die tot en met zaterdag loopt. Twee jaar geleden werd dit probleem ook al onderzocht en er is sindsdien weinig veranderd, is de conclusie.

"Dit betekent dat onder de ruim twee miljoen mensen met een beperking in Nederland er op dit moment velen zullen zijn die niet of onvoldoende zelfstandig gebruik kunnen maken van de onderzochte websites", zo staat in het rapport.

Sinds 2016 is in Nederland het VN-verdrag handicap van kracht, dat voorschrijft dat mensen met een beperking zo zelfstandig en volwaardig mogelijk moeten kunnen deelnemen aan de maatschappij. Dat betekent onder meer dat commerciële sites er 'geleidelijk' voor moeten zorgen dat hun site goed toegankelijk is.

Onderzoek
Het onderzoek bestaat uit twee delen. Er is een kwalitatief onderzoek gedaan door experts en ervaringsdeskundigen, zij keken naar in totaal twintig grote websites; tien webwinkels, vijf energiemaatschappijen en vijf reisorganisaties.

Daarnaast zijn 1883 websites 'deels automatisch' gescand. Ook is er een enquête gehouden en zijn de resultaten voorgelegd aan blinden en slechtzienden.

Van de twintig grote onderzochte sites, scoort alleen eBay goed. Dat komt volgens de onderzoekers omdat de site onderdeel is van een Amerikaans moederbedrijf, waar er strengere wetgeving is voor het toegankelijk maken van websites. Bij AH.nl (de site van de Albert Heijn), Booking.com, Coolblue, Marktpaats, Nuon, Eneco en Neckermann worden wel problemen gesignaleerd.

Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org, de belangenvereniging voor webwinkels in Nederland, noemt de conclusies in het rapport teleurstellend. "Betere vindbaarheid is in hun eigen belang. Je krijgt er gewoon extra klanten door." Jongen denkt dat het misgaat bij de prioriteiten: alle aandacht ging de afgelopen tijd uit naar de nieuwe Europese privacywet.

Weinig bewustzijn
Dick Houtzager, lid van het College voor de Rechten van de Mens, noemt de uitkomsten jammer. "Er is weinig bewustzijn, merken wij. Terwijl dit zo belangrijk is. In een toenemende mate wordt van mensen verwacht dat ze gebruikmaken van het internet voor essentiële diensten."

Houtzager wil nu met de grote partijen in gesprek. "Ik zou graag zien dat ze binnen een jaar hun website voldoende aanpassen." Maar hij merkt daarbij wel op dat van sites niet verwacht kan worden dat ze hier dermate grote uitgaven moeten doen die niet van hen verwacht kan worden.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden